Çin'deki ABD'li işletmelerin iyimserlikleri rekor seviyeye düştü
- Çin'deki ABD'li şirketlerin, siyasi gerilimler, ekonomik yavaşlama ve iç rekabet nedeniyle Çin'e olan güveni sarsıldı.
- Şanghay Amerikan Ticaret Odası anketine göre, beş yıllık iş görünümleri konusunda iyimserlik rekor düşük seviyelere indi. ABD'li şirketler yatırımlarını Çin'den Güneydoğu Asya ve Hindistan'a kaydırmayı planlıyor.
Çin'deki siyasi gerilimler, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yoğun iç rekabet, ABD'li işletmelerin Çin'e olan güvenini sarstı. Şirketlerin önümüzdeki beş yıla ilişkin iyimserlikleri rekor seviyede düştü.
Şanghay Amerikan Ticaret Odası (AmCham Şangha) tarafından yayımlanan bir ankete göre, ABD'li şirketlerin yalnızca yüzde 47'si beş yıllık iş görünümleri konusunda olumlu düşünüyor. Bu oran geçen yıla kıyasla 5 puanlık bir düşüş gösteriyor. Bu seviye, 1999'dan bu yana yayımlanan yıllık raporun en düşük iyimserlik oranı oldu.
AmCham Şangha Başkanı Allan Gabor, “İç talep, deflasyon ve elbette üyelerimizin jeopolitik algılarını göz ardı edemeyiz. Bu unsurlar, Çin'deki yatırım ve iş planlarımızı doğrudan etkiliyor" dedi.
Çin'deki ABD'li şriketler için en büyük sorun jeopolitik
Katılımcıların yüzde 66'sı jeopolitiği en büyük sorun olarak görürken, yüzde 70'i Çin'in ekonomik büyümesinin önündeki en büyük engel olarak değerlendirdi.
Çin'in düzenleyici ortamının şeffaf olduğunu düşünen şirketlerin oranı geçen yıla göre hafif bir artışla yüzde 35'e yükseldi. Ancak yerel şirketlere yönelik kayırmacılığın arttığını bildirenlerin oranı yüzde 60'a çıktı.
Rapora göre, ABD'li firmaların yüzde 40'ı bu yıl da yatırımlarını Güneydoğu Asya ve Hindistan'a kaydırmayı planlıyor.