Çin’de ithalat da ihracat da arttı

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Çin'in nisan ayındaki ithalatı, ABD doları bazında yüzde 8,4 oranında arttı.
  • İthalattaki artış ise yüzde 1,5 olarak kaydedildi.
Çin’de ithalat da ihracat da arttı

Çin Gümrük İdaresi, ülkenin nisan ayındaki ithalat ve ihracat verilerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, nisan ayında hem ihracat hem de ithalat artış gösterdi.

Veriler, Çin’in ihracatının tüm dünyada, ABD doları bazında yıllık yüzde 1,5 arttığını gösteriyor. İthalattaki artış ise yüzde 8,4.

Reuters’ın daha önce yayımladığı anket sonuçlarına göre beklentiler, ihracatın yıllık bazde yüzde 1,5 artacağı, ithalatın ise yüzde 4,8 oranında artacağı yönünceydi.

Çin, mart ayında, hem ihracatı hem de ithalatı düşüşle kapatmıştı.

ABD’den ithalat arttı, ihracat düştü

Çin’in Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiği ithalat, nisan ayında, bir önceki yılın nisan ayına göre yüzde 9 arttı. İhracatta ise yüzde 3’lük düşüş görüldü.

ABD, bu oranlarla tek ülke bazında Çin’in en büyük ticaret ortağı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği de bölgesel bazda Çin’in en büyük ticaret ortağı.

ASEAN’a ihracatı önceki yıla göre yüzde 8 artan Çin’in bölgeye ithalatı da yüzde 5 yükseldi.

AB’ye baktığımızda ise ihracatın yüzde 3,5 düştüğünü, ithalatın ise yaklaşık yüzde 2,5 arttığını görüyoruz.

Veriler, nisan ayında Çin’in entegre devre ithalat ve ihracatının bir yıl önceye göre arttığını gösteriyor.

Cep telefonu ihracatı düştü

Hacim bazında bakıldığında da Çin’in otomobil, LCD panel ekran ve ev aletleri ihracatında yükseliş yaşadığı görülüyor.

Çin, akıllı telefon üretimi konusunda önde gelen ülkelerden biri. Ancak ihracat verilerinde nisan ayında az da olsa düşüş yaşandı. Aynı şekilde gemi ihracatı da düştü.

CNBC’nin haberine göre, Çin’in ham petrol ve doğal gaz ithalatının yanı sıra çelik, plastik, ilaç ve otomatik bilgi işlem makineleri ve parçaları ithalatı da arttı. Kozmetik ithalatı düştü.

Çin’den kopmak zor

Çin’de iç talebin zayıf olması ithalat üzerindeki baskıyı artırıyor. Küresel talebin yavaşlaması ve ABD ile yaşanan gerilimler de ihracatta baskı oluşturuyor.

Biden yönetimi, nisan ayı içinde, Çin çeliğine yönelik gümrük vergilerinin üç katına çıkarılması yönünde bir çağrıda bulunmuştu. Öte yandan Eski Başkan Donald Trump da yeniden seçilirse, Çin’den gelen mallara yönelik gümrük verilerini yüzde 60 artıracağını açıkladı.

Covid-19 salgını, tüm dünya gibi Çin için de dönüm noktası oldu. Salgın zamanında çok uluslu şirketlerin çoğu, tedarik zincirlerini Çin’den uzaklaştırmak ve çeşitlendirmek istedi.

Nomura analistlerinin raporuna göre bu yön değiştiren ticaretin önemli bir kısmının kökeninin hala Çin olduğuna ya da Çin yatırımlı fabrikalarda olduğuna dikkat çekti.

Çin’in hariç tutulduğu senaryolarda ABD'nin dünyanın geri kalanıyla olan ticaret açığı artmaya devam ettiği ve açığın rekor seviyeye çıktığı söyleniyor.