“Çin tehdidi” politikasının sonuçları: Almanya’nın en büyük ticari partneri ABD oldu

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Almanya yönetimi Çin'e olan bağımlılığını azaltmak için uğraşıyor.
  • Çin tehdidi olarak adlandırılan politik hamlelerin ardından ABD, Almanya'nın en büyük ticari partneri konumuna yükseldi.
“Çin tehdidi” politikasının sonuçları: Almanya’nın en büyük ticari partneri ABD oldu
Dünyanın en büyük konteyner gemisi CSCL Globe, Almanya ticaret kenti Hamburg limanında (2015)
Reuters

Çin Halk Cumhuriyeti son sekiz yıldır aralıksız Almanya’nın en büyük ticari partneri ünvanını taşıyordu. Berlin yönetiminin son yıllarda benimsediği Çin tehdidinden arınma politikasının sonucu olarak Pekin ikinci sıraya geriledi.

Almanya – ABD arasındaki ithalat ve ihracatın toplamı 2024’ün ilk çeyreğinde 68 milyar dolara yükselirken Pekin – Berlin ticareti 65 milyar dolara geriledi.

CNBC’ye açıklamalarda bulunan ekonomi uzmanı Carsten Brzeski, “Bu değişim birkaç farklı etmenin sonucu olarak ortaya çıktı. ABD’de Alman ürünlerine talep arttı, aynı dönemde Çin ile ilişkilere mesafe koyma politikası, Çin’den gelen talebin azalması ve Çin’in özellikle otomotiv endüstrisi için Almanya’dan aldığı ara parçaları azaltması etkili oldu” açıklamasını yaptı.

Pekin ve Berlin arasındaki ticari ilişkiler uzun süredir rakip tanımıyordu. ABD son yıllarda arayı kapatsa da Çin hep ilk sırada yer almıştı. Öte yandan ABD’nin en fazla ithalat yaptığı ülke ise uzun yıllardır Almanya’ydı.

Çin ekonomisindeki büyümenin son yıllarda yavaşlaması ve Çin’in özellikle otomotiv alanında kendi markalarına ağırlık vermesi ticari ilişkileri yavaşlattı.

Öte yandan 2018’deki Huawei ABD krizinin ardından Avrupalı ülkeler de stratejik alanda Çin ile iş birliğini azaltmaya başlamıştı. Berlin yönetimi geçen yıl Çin özelinde riskten arınma politikasını duyurmuştu.

Almanya’nın yanı sıra Avrupa Birliği ve Çin arasında da özellikle gümrük vergileri ve ticari soruşturmalar üzerinden bir gerginlik yaşanıyor. Almanya’daki resmi verilere göre ülkedeki Çin’e bağımlılık Şubat 2022 ve Şubat 2024 arasında yüzde 46’dan yüzde 37’ye geriledi.

2023’te en büyük partner Çin

Almanya İstatistik Ofisi'nin verilerine göre 2023 yılı için Almanya’nın en büyük ticari partneri Çin oldu. Çin’le ticaret 274 milyar dolar olurken, ABD – Almanya ticareti 271.7 milyar dolar seviyesinde kaldı. Üçüncü sırada ise 237.5 milyar dolarla Hollanda yer almıştı.