Çin haziranda da altın rezervi almadı

PAYLAŞ
Çin haziranda da altın rezervi almadı
İlgili Hisse

Çin Merkez Bankası (PBOC), Mayıs ayının ardından Haziran ayında da rezervleri için altın alımı yapmadı. Çin MB, Mayıs ayından önceki 18 ayda istikrarlı alımlar gerçekleştirmişti.

Veriler, Çin'in Haziran ayı sonunda 72,80 milyon ons altın tuttuğunu ve bunun Mayıs ayı sonuna kıyasla değişmediğini gösterdi. Çin'in altın rezervlerinin değeri 170,96 milyar dolardan 169,70 milyar dolara düştü.

WisdomTree emtia stratejisti Nitesh Shah, "Altın fiyatlarının biraz fazla yüksek kaldığı ve PBOC'nin altın alım programını yeniden başlatmadan önce daha fazla geri çekilmeyi beklediği görülüyor" dedi.

Shah, "Modellerimiz bu çeyrekte altın fiyatlarında yüzde 7'lik bir gerileme olabileceğini ve bunun da PBOC'nin daha fazla altın satın alması için mükemmel bir fırsat oluşturacağını gösteriyor. Ancak metalin kısa bir süre sonra yeniden tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkması muhtemel olduğundan hızlı olması gerekecek" dedi.

Altın fiyatlarındaki beklenti

Artan talep nedeniyle altının 2024 sonunda daha da yüksek seviyelere geleceği tahmin ediliyor. UBS, Eylül 2024’te sarı metalin ons başına 2500 dolara olacağını tahmin ederken yıl sonunda 2600 dolara çıkmasını beklediklerini duyurdu. JPMorgan ise altının 2024’ü ons başına 2315 dolar seviyesinde kapatacağını 2025’te ise 2500 doları geçeceğini tahmin ediyor.

Yatırım bankası devi Goldman Sachs da altında yükselişin sürmesini bekliyor. Banka, 2024 yıl sonu için altının ons fiyatı hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar seviyesine çıkardı. Citi analistlerinin öngörüsüne göre ise altın 18 ay içerisinde 3 bin dolara kadar çıkabilir.