Çin'den dört gün sonra ikinci sürpriz faiz indirimi

PAYLAŞ
  • Çin Merkez Bankası, MLF faiz oranlarını süpriz bir şekilde düşürerek 200 milyar yuanlık kredi verdi ve piyasaya ek likidite sağladı.
  • Piyasalar, bu hamleyi deflasyonist baskılar ve tüketici talebindeki zayıflığın bir işareti olarak algıladı ve olumsuz tepki verdi.
  • Uzmanlar, daha somut mali destek ve diğer politika önlemlerinin gerekli olduğunu belirtiyor ve yılın ilerleyen dönemlerinde zorunlu karşılık oranlarının düşürülebileceğini öngörüyor.
Çin'den dört gün sonra ikinci sürpriz faiz indirimi
Çin Merkez Bankası
Fotoğraf: Reuters

Çin Merkez Bankası (PBOC), bu hafta ikinci kez piyasaları şaşırtarak, Perşembe günü beklenmedik bir borç verme operasyonu gerçekleştirdi. Bu adım ekonomi yönetiminin ekonomiyi desteklemek için daha güçlü bir parasal teşvik sağlama çabasında olduğuna işaret ediyor. PBOC, haftanın başında birkaç temel faiz oranını düşürmesinin ardından, bu kez Orta Vadeli Borç Verme Tesisi (MLF) kapsamında planlanmamış bir borç verme işlemi yaptı.

Merkez bankası, MLF kapsamında %2,30 oranında, önceki MLF oranından 20 baz puan daha düşük bir faizle 200 milyar yuan (27,5 milyar dolar) tutarında bir yıllık kredi verdiğini duyurdu. Ayrıca, yedi günlük ters repo işlemleri yoluyla piyasalara %1,70 oranında 235,1 milyar yuan enjekte edildi ve bu kısa vadeli araç yoluyla yapılan nakit enjeksiyonunun, "ay sonu bankacılık sistemi likidite koşullarını makul derecede bol tutmak" amacıyla yapıldığı belirtildi.

Borsalar habere olumsuz tepki verdi

ANZ'nin kıdemli Çin stratejisti Xing Zhaopeng, MLF faiz indiriminin "büyük ölçüde borsadaki keskin düşüşlere bir tepki" olduğunu belirtti. Çin’in referans borsa endeksleri bu hafta düşüş yaşadı.

Çin borsaları Perşembe günü bu habere olumsuz tepki verdi. Yetkililerin acilen kredi vermesi, deflasyonist baskıların ve tüketici talebindeki zayıflığın varlık fiyatlarına yansıtılandan daha ciddi olduğu endişelerini artırdı. Çin, bu ayın başlarında beklenenden daha zayıf GSYH verileri açıklamıştı.

Hong Kong'da Çinli firmaları izleyen Hang Seng Çin Şirketler Endeksi tüzde 1,6 düşerek, sadece bu ayki kayıplarını yüzde 5’e çıkardı. MLF operasyonu ve faiz indirimi haberinin ardından devlet tahvili getirileri de düştü.

Çin'de faaliyet gösteren MUFG Bankası baş piyasa analisti Marco Sun, politika faizlerindeki indirimin finansman maliyetlerini azaltabileceğini ve nakit serbest bırakabileceğini söyledi. Beklenmedik MLF operasyonunun, vadesi dolan büyük miktarda MLF kredisi nedeniyle yapıldığını belirtti.

Nakit enjeksiyonu spekülasyonları artırdı

Rutin MLF kredi işlemleri her ayın ortasında gerçekleşir. PBOC'nun geçen haftaki operasyonları sonucunda 3 milyar yuan çekilmiş ve faiz oranı değişmeden kalmıştı. Toplam MLF kredi bakiyesi 7 trilyon yuanın üzerinde olup, bunun 4,68 trilyon yuanlık kredinin bu yıl vadesi dolacak. Vadesi dolacak büyük miktardaki krediler, PBOC'nun bankaların zorunlu karşılık oranlarını (ZK) düşürerek sürekli bir nakit enjeksiyonu ile değiştirme spekülasyonlarını artırdı.

ANZ'den Xing, merkez bankasının dördüncü çeyrekte ZK'yı düşürerek mevcut MLF kredilerini değiştirmesini beklediğini söyledi. Bazı piyasa analistleri, Perşembe günü yapılan faiz indiriminin büyük bankaların mevduat faiz oranlarını düşürme kararına bir tepki olduğunu belirtti. Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC), Çin Tarım Bankası (AgBank), Çin İnşaat Bankası, Çin Bankası ve İletişim Bankası, web sitelerindeki açıklamalara göre mevduat faiz oranlarını 5 ila 20 baz puan arasında düşürdü.

Natixis'in Asya Pasifik kıdemli ekonomisti Gary Ng, "PBOC'nun bankaların orta vadeli fonlama maliyetlerini düşürmede daha fazla yardımcı olmak istediğini gösteriyor. MLF oranını daha büyük ölçekte düşürmek, net faiz marjını korumaya yardımcı olabilir" dedi.

Faiz indirimleri, Komünist Parti'nin en üst karar alma organı olan Politbüro'nun toplantısı öncesinde gerçekleşiyor. ANZ Asya araştırma başkanı Khoon Goh, "Çin ekonomisinin karşılaştığı zorluklar açısından, tek başına faiz indirimleri, özellikle bu büyüklükte olanlar, gerçekten o kadar önemli olmayacak" dedi. Goh, "Sonuç olarak, emlak sektörünün karşılaştığı sorunlar, tüketici harcamalarını ve güvenini geri çeken güven eksikliği gibi tüm bunlar, daha somut mali destek veya diğer politika önlemlerini gerektiriyor. Tek başına faiz indirimleri, özellikle gördüğümüz bu tür büyüklükte olanlar, gerçekten yeterince etkili olmayacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: cnbce.com