Çin'den çip yarışında bir fon daha

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Çin, yarı iletken çip üretimi için 47,5 milyar dolarlık yeni bir yatırım fonu kuracağını açıkladı.
  • ABD'nin yaptırımlarına karşı Çin, çip üretiminde kendi kendine yetecek bir düzen kurmak istiyor.
  • Büyük Fon'un üçüncü aşaması çip üretim ekipmanlarına odaklanacak.
Çin'den çip yarışında bir fon daha

Çin, içinde olduğu çip yarışında elini daha da kuvvetlendirmek istiyor. Reuters'ın haberine göre ülke, yarı iletken çip üretimi için 344 milyar yuanlık (47,5 milyar dolar) bir yatırım fonu kuracağını duyurdu. Bu fon Çin'in üçüncü devlet destekli yatırım fonu olacak.

Başkan Xi Jinping, Çin'in çip üretiminde kendi kendine yetmesi gerektiğini vurguluyor.

Üçüncü aşama, Büyük Fon olarak bilinen Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu tarafından başlatılan üç fonun en büyüğü konumunda.

Üçüncü aşama çip üretim ekipmanlarına odaklanacak. Ayrıca sermaye yatırımı yapacak kurumların devreye girmesi de bekleniyor.

Fonun ilk aşaması 2014 yılında 138,7 milyar yuanlık kayırlık sermayeyle kuruşmuştu. 2019 yılında ikinci aşama için 204 milyar yuanlık sermaye ayrıldı.

Çip savaşları

Hem ABD hem de AB ülkeleri, yeni nesil yarı iletken üretimine yaklaşık 81 milyar dolarlık bütçe ayırmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nin ithalat yaptırımlarına karşı güçlenmek isteyen Çin ise geçtiğimiz dönemde birkaç yarı iletken çip üretim tesisini finanse etmeye karar verdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin'den çip ithalatını kısıtlama çabalarına, Çin'in ise kendi kendine yetme çalışmalarına rağmen Çin, ABD için önemli bir üretici konumunda.

CNBC'de Nisan 2024'te yayımlanan habere göre S&P 500 verileri, ABD'li çip üreticilerinin ABD'ye kıyasla Çin'den daha fazla gelir elde ettiğini gösteriyor.

ABD'li üreticilerin büyük bir çoğunluğu, ABD'nin ihracat kontrollerine rağmen Çinli müşterilerine hizmet vermeye de devam etti.

ABD kısıtlamalarının ilk dalgası 2022′nin sonlarında yürürlüğe girdiğinde, Nvidia ve Intel, Çin pazarı için yapay zeka çip ürünlerinin değiştirilmiş versiyonlarını tasarlamıştı bile. Bir yıl sonra ABD, ihracat kurallarındaki boşlukları düzeltecek şekilde güncelledi. Ancak bundan kısa süre sonra Nvidia'nın Çin için üretilen yeni bir çip üzerinde çalıştığı açıklandı. Öte yandan Intel, ABD'nin yaptırımlarına rağmen, Huawei'ye işlemci satmaya devam ettiğini duyurdu.

Çin'i engellemek isteyen sadece ABD olmadı.

ABD'nin siyasi baskıları karşısında Hollanda da Çin'e karşı kısıtlama getireceğini açıkladı.

ABD ve Hollanda tarafından uygulanan bu baskılara karşı Çin de kendi kendine yetebilmek için daha fazla gaza bastı. Yerli üretimin artırılması için bir dizi sübvansiyon ardı ardına açıklandı.