Çin bu kez Kanada'ya misilleme yaptı: Kolza tohumuna anti-damping soruşturması

PAYLAŞ
  • Kanada, Çin'den ithal elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi getirileceğini açıklamıştı. Çin de şimdi Kanada'dan yapılan kolza tohumu (Kanola) ithalatına yönelik bir anti-damping soruşturması başlattı.
  • Kanada'nın ihraç ettiği kolza tohumunun yarısından fazlası Çin'e gidiyor. Dünyanın en büyük yağlı tohum ithalatçısı olan Çin, 2023 yılında 5,5 milyon metrik ton kanola satın aldı.
Çin bu kez Kanada'ya misilleme yaptı: Kolza tohumuna anti-damping soruşturması

Çin, Kanada'dan yapılan kolza tohumu ithalatına yönelik bir yıllık anti-damping soruşturması başlattığını duyurdu. Kısa süre önce Kanada, Çin yapımı elektrikli araçlar ve diğer ürünlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulamaya başlayacağını açıklamıştı. Çin'in kolza tohumu ithalatı da bu kararın hemen ardından geldi.

Kolza tohumu: Kanola yağı üretiminde kullanılan, yağı zengin ve tarımsal olarak yetiştirilen bir bitki tohumu.

Anti-damping soruşturması, 1 Ocak - 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki ithalatı inceleyecek. Ticaret bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ön kanıt ve bilgilerin damping yapıldığını gösterdiğini söyledi.

Bakanlık, Kanada'dan yapılan ithalatın damping yapılması ile yerli sanayiye verilen fiili zarar arasında bir nedensel ilişki olduğunu belirtti. Bakanlığa göre, ithalatlardaki önemli artışlar ile birlikte yaşanan fiyat düşüşleri zarara neden oluyor.

Kanada'nın ihraç ettiği kolza tohumunun yarısından fazlası Çin'e gidiyor. Dünyanın en büyük yağlı tohum ithalatçısı olan Çin, 2023 yılında 5,5 milyon metrik ton kanola satın aldı ve bunun değeri 3,72 milyar dolar olarak kaydedildi. Kanada'dan yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 94'ünü oluşturdu.

Anti-damping soruşturma planının açıklanmasının ardından yerli kolza tohumu yağı vadeli işlemlerinin fiyatları bir ayın zirvesine çıktı.

Soruşturma, hemen yürürlüğe girecek ve 9 Eylül 2025'ten önce tamamlanacak. Ancak özel durumlar altında altı ay daha uzatılabileceği söyleniyor. Soruşturma ayrıca 1 Ocak 2021 - 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki Kanada ithalatlarının sanayiye verdiği zararı da inceleyecek.

Kanada Tarım Bakanı Lawrence MacAulay daha önce Çin'in bu hareketinin derinden endişe verici olduğunu söylemişti.

Çin ayrıca Kanada'ya ait bazı kimyasal ürünlere yönelik anti-damping soruşturması başlatacağını duyurdu.

Kanada'dan Çinli elektrikli araçlara yüzde 100 vergi kararı

ABD ve Avrupa Birliği'nin ardından Kanada da Çinli elektrikli araçlara gümrük vergisi getiriyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinin Çin'den ithal elektrikli araçlara yüzde 100 gümrük vergisi getirileceğini açıkladı.

Trudeau, Nova Scotia'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin'den ithal çelik ve alüminyuma da yüzde 25 vergi uygulanacağını belirtti.