Çin, AB'nin elektrikli araçlara ek gümrük vergisi getirmesine karşılık verecek

PAYLAŞ
  • Avrupa Birliği (AB), Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara ek vergi kararını kısa süre içinde netleştirecek. Çin, bu karara karşılık vereceğini açıkladı.
  • Ülke, yasal haklarını ve çıkarlarını savunmak için tüm önlemlerini alacağını söyledi.
Çin, AB'nin elektrikli araçlara ek gümrük vergisi getirmesine karşılık verecek

Reuters - Avrupa Komisyonu'nun Çin'in elektrikli araçlarına yüzde 25'e varan ek vergiler uygulayacağına yönelik haberin ardından Çin, yasal haklarını ve çıkarlarını "ciddi bir şekilde savunmak" için tüm önlemleri alacağını açıkladı.

Financial Times'ta yer alan ve konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberde, Avrupa Komisyonu'nun Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara önümüzdeki aydan itibaren yüzde 25'e varan ek gümrük vergileri uygulayacağını otomobil üreticilerine bugün bildireceği belirtildi.

AB'den Çin'in elektrikli otomobillerine ek vergi hazırlığı

Analistler Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 10 ila yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasını beklediklerini belirttiler.

Avrupa Komisyonu, Çin'in elektrikli araçlarının aşırı sübvansiyon aldığını belirtti.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian basın toplantısında yaptığı açıklamada, AB'nin Çin'den ithal elektrikli araçlara yönelik ek gümrük vergilerinin piyasa ekonomisi ilkelerini ihlal edeceğini ve Avrupa'nın kendi çıkarlarına zarar vereceğini söyledi.

Yakın zamanda benzer şekilde ABD, Çin'in ürettiği elektrikli araçlara yönelik vergileri dört katına çıkararak yüzde 100'e yükseltmişti.

Brüksel'in BYD ve Geely gibi Çinli üreticiler ve Çin'den Avrupa'ya otomobil ihraç eden Tesla gibi batılı üreticilerden yapılan ithalat için ABD'ye kıyasla çok daha düşük oranda vergi belirlemesi bekleniyor.

BYD, Geely, SAIC ve Tesla, Reuters'ın sorularını yanıtsız bıraktı.