Çin AB'nin elektrikli araç kararında yanlıştan dönmesini bekliyor

PAYLAŞ
  • Çin, AB'nin Çin'den gelen elektrikli araçlara yönelik gümrük vergilerini tekrar gözden geçirmesini istiyor.
  • Karara hem Çin'den hem de Avrupalı otomobil üreticilerinden tepkiler olduğu söyleniyor.
Çin AB'nin elektrikli araç kararında yanlıştan dönmesini bekliyor
Reuters

Avrupa Komisyonu, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlardan gelecek aydan itibaren mevcut yüzde 10'luk gümrük vergisine ek yüzde 21 ila yüzde 38,1 gümrük vergisi almayı planladığını duyurdu. Çin de bu karara karşılık çıkarlarını korumak için tedbirler alacağını açıkladı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'ya göre Pekin, Avrupa Birliği'nin Çin elektrikli araçlarına yönelik gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmesini ve otomobil endüstrisini rekabetten korumak için yanlış yönde ilerlemekten vazgeçmesini umuyor.

Karara hem Çin'den hem de Avrupalı otomobil üreticilerinden tepkiler olduğu belirtiliyor.

Xinhua, AB ile Çin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin bir dönüm noktasında olduğuna ve AB'nin stratejik ve uzun vadeli bir vizyon sergilemesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Daha önce ABD de Çin'den gelen elektrikli araçlara yönelik vergileri dört kat artırarak yüzde 100'e çıkarma planlarını açıkladı. Türkiye'de de Çin menşeli içten yanmalı motorlu araçlara ve hibrit araçlara yüzde 40 ek vergi kararı alınmıştı.

AB'de alınacak ek vergi kapsamında BYD için oran yüzde 17,4 olarak belirlendi. SAIC ise yüzde 38,1 ek vergi ödeyecek. Mevcut verginin üzerine eklenecek vergi ile oran yaklaşık yüzde 50'ye kadar çıkabilecek.

AB'nin geçici vergileri 4 Temmuz itibariyle uygulanmaya başlanacak. Soruşturma, tipik olarak beş yıllık kesin vergilerin uygulanabileceği 2 Kasım'a kadar devam edecek.