Çin, ABD ile ticaret geriliminde yumuşama sinyalleri veriyor: Bazı ithalat kalemlerine muafiyet tanındı

PAYLAŞ
Çin, ABD ile ticaret geriliminde yumuşama sinyalleri veriyor: Bazı ithalat kalemlerine muafiyet tanındı

Financial Times'ın aktardığı bilgilere göre ABD ile Çin arasında yıllardır devam eden ticaret savaşının yeni bir aşamasına girilirken, Pekin yönetiminin Amerikan ürünlerine uyguladığı yüksek gümrük tarifelerinde bazı istisnalar tanımaya başladığı bildirildi. ABD’deki yerel iş dünyası temsilcileri, bu adımların, Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşından etkilenen şirketler için bir tür rahatlama anlamına gelebileceğini belirtiyor.

ABD merkezli Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, Çin Ticaret Bakanlığı’nın Amerikan ürünlerine yönelik yüzde 125’e varan gümrük tarifelerinin etkilerini değerlendirmek üzere bir inceleme başlattığını duyurdu. Hart’a göre bakanlık, özellikle sağlık sektöründen yapılan ithalatlarda tarife muafiyetleri tanıyıp tanımayacağını değerlendiriyor. Sağlık sektörünün yanı sıra havacılık ve endüstriyel kimyasallar gibi kritik alanlardaki bazı firmalar da ithalatlarındaki belirli ürünlere ilişkin gümrük işlemlerinin ertelendiğini ifade etti.

Yarı iletken gibi yüksek teknoloji içeren ürünlerde de bazı muafiyetlerin yürürlüğe girdiği, yerel medya tarafından doğrulandı. Michael Hart, Çin Ticaret Bakanlığı’nın bu ürünler üzerindeki tarifelerin etkilerini kapsamlı şekilde ele aldığını, aynı zamanda ABD Ticaret Bakanlığı’nın da şirketler üzerindeki ekonomik baskıyı analiz ettiğini kaydetti. Hart, "Her iki tarafın da tarifeleri gözden geçirmesi iyi bir gelişme. Görünen o ki, bazı kategoriler için muafiyet listeleri hazırlanıyor," dedi.

Çin Ticaret Bakanlığı, gümrük muafiyetlerine ilişkin yorum taleplerine yanıt vermezken, Çin Dışişleri Bakanlığı da konu hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını ve ABD ile vergi indirimine dair doğrudan bir müzakerenin yürütülmediğini yineledi.

Washington cephesinde ise Donald Trump, daha önce yüksek değerli Çin ürünleri için uygulamaya koyduğu yüzde 145’e kadar çıkan tarifelerden bazı malları geçici olarak muaf tutmuştu. Ancak bu muafiyetlerin kalıcı olmadığı, Beyaz Saray tarafından daha sonra açıklandı.

Çin’in misilleme olarak başlattığı tarifeler, özellikle Amerikan tarım ürünleri ve enerji ihracatı üzerinde büyük baskı yarattı. Çin Ticaret Bakanlığı’nın, bu yaptırımların etkilerini değerlendirmek üzere Çin Amerikan Ticaret Odası ve ilgili firmalarla doğrudan temas kurduğu bildirildi. Hart, “Üye firmalarımız son bir hafta içinde kendilerine vergi uygulanmadan ithalat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bu, kritik sektörlerde bazı esnekliklerin yürürlüğe konduğunu gösteriyor olabilir,” dedi. Ancak bu uygulamaların henüz resmiyet kazanmış bir politika çerçevesinde değerlendirilmemesi gerektiğini de ekledi: “Şu anda daha çok tek seferlik kararlar gibi duruyor.”

Fransız havacılık motoru üreticisi Safran’ın CEO’su Olivier Andriès de Çin’in bazı havacılık ekipmanlarını tarifelerden muaf tuttuğunu bildirdi. Şirketin kazanç toplantısında konuşan Andriès, Çin’in motor, nacel, iniş takımı ve diğer parçaların ithalatını vergiye tabi tutmadığını söyledi.

İlaç ve tıbbi cihaz sektörlerinin de yüksek ithalat oranları nedeniyle savunmasız durumda olduğunu belirten Hart, tarifelerin bu düzeyde devam etmesinin bazı şirketlerin faaliyetlerine tamamen son vermesine yol açabileceğini dile getirdi.

Trump’ın Çin’den gelen tüm inkar ve resmi açıklamalara rağmen iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğünü iddia etmesi ve kısa sürede tarifelerin indirileceğini söylemesi, tarafların gerilimi düşürmeye çalıştığı bir döneme denk geldi. Bu iddialar doğrulanmasa da Çin yönetimi, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, Washington’a “tek taraflı tarifeleri tamamen kaldırmadığı sürece” görüşmelere başlanmayacağı mesajını verdi.

Ekonomistlere göre mevcut tarife oranları, bazı Çinli şirketler için ABD’ye ihracatı sürdürülemez hale getirdi. Bu da, ikili ticaretin bazı sektörlerde tamamen durma riskiyle karşı karşıya kalabileceği yönünde uyarıları beraberinde getirdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Cuma günü gerçekleştirilen Komünist Parti’nin 24 üyeli politbüro toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomide yaşanan yavaşlamaya dikkat çekti. Şi, hükümete, işletmelere yönelik destek mekanizmalarının genişletilmesi, tüketimin hızlandırılması ve emlak sektöründeki kronik durgunluğun giderilmesi için daha hızlı ve etkili adımlar atılması çağrısında bulundu. Parti lideri ayrıca yetkililerin iç ekonomik programlarla uluslararası ticaret müzakerelerini eşgüdüm içinde yürütmeleri gerektiğini vurguladı.