CEO'su gözaltına alınan Telegram tarihinde ilk kez yıllık bazda kara yaklaştı
- Yatırımcılara verilen bilgiye göre Telegram'ın finansal performansı, CEO Pavel Durov’un Fransız polisi tarafından gözaltına alınmasından etkilenmedi. Şirket, 2024’ün ilk yarısında 525 milyon dolar gelir elde etti. Gelir, bir önceki yıla göre yüzde 190 arttı.
- Gelirlerin artmasında dijital varlıklarının değerinin artması ve Toncoin satışlarından elde ettiği gelirler etkili oldu. Şirket, bu süreçte 335 milyon dolar net kar elde ederek tarihinde ilk kez yıllık bazda kara geçmeye yaklaştı.
- Toncoin (TON), yılın başından bu yana yüzde 171'in üzerinde değer kazandı.
Fransız polisi tarafından ağustos ayında Paris’te gözaltına alınan Telegram kurucusu Pavel Durov’un yasal sorunları, şirketin finansal performansını etkilemedi. Şirketin yatırımcılarla paylaştığı açıklamalara göre, Durov’a yönelik suçlamaların operasyonlar üzerinde önemli bir etkisi olmadı.
Yılın ilk yarısında, Telegram’ın dijital varlıklarının değeri 1,3 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, geçen yılın sonunda yaklaşık 400 milyon dolardı. Toncoin (TON) satışları ve bu kripto para birimiyle yapılan diğer anlaşmalar, şirketin gelirlerini önemli ölçüde artırdı.
Telegram, aynı dönemde 525 milyon dolar gelir elde ederek önceki yıla kıyasla yüzde 190’lık bir büyüme kaydetti. Bunun 225 milyon doları, küçük işletmelerin uygulamada reklam satın almak için yalnızca Toncoin kullanmasına izin veren bir anlaşmadan geldi. Ancak bu münhasırlık anlaşması 1 Ekim’de sona erdi.
Telegram tarihinde ilk kez yıllık bazda kara yaklaştı
Telegram, yılın ilk yarısında dijital varlık satışlarından 353 milyon dolar kazandı. Şirket, bu süreçte 335 milyon dolar net kar elde ederek tarihinde ilk kez yıllık bazda kara geçmeye yaklaştı. Geçen yıl aynı dönemde 342 milyon dolar gelirle 173 milyon dolar zarar etmişti.
Telegram’ın açıklamalarına göre, şirket önemli miktarda Toncoin’e sahip ve bu varlıkların piyasa değerindeki dalgalanmalardan etkileniyor. Durov’un gözaltına alınmasının ardından Toncoin’in değeri yüzde 10 düşse de Toincoin'in değeri yıl başından bu yana yüzde 171 değer kazandı.
Pavel Durov'un hukuki sorunları
Fransız yetkililer, Telegram’ın platformunda yasa dışı içerikleri engellemekte yetersiz kaldığını iddia etti. Durov’a yönelik suçlamalar arasında, 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçlama da bulunuyor. Ancak şirket, bu iddiaların Durov’u hedef aldığını, kurumsal faaliyetlerini etkilemediğini belirtiyor.
Aynı zamanda Telegram, içerik denetimi politikalarını iyileştirdiğini ve denetim ekibini genişlettiğini duyurdu. Şirket, Fransız yasalarına tam uyum içinde olduğunu vurguladı.
Telegram reklam gelirlerinde rekor kırdı
Telegram’ın reklam ve abonelik gelirlerinde önemli artışlar yaşandı. Şirketin premium abonelik gelirleri, 2023’ün ilk yarısındaki 32 milyon dolardan 119 milyon dolara yükseldi. Reklam gelirleri ise aynı dönemde ikiye katlanarak 120 milyon dolara ulaştı.
Durov, bu yıl başlarında yaptığı bir açıklamada, Telegram’ın büyüyen gelir modeliyle 2026’da halka arz edilebileceğini belirtmişti. Ancak uzmanlar, şirketin platformundaki yasa dışı içerik iddialarının bu planı zorlaştırabileceği konusunda uyarıyor.
Telegram, Eylül 2024’te kendi tahvillerinden 124,5 milyon dolarlık bir kısmını geri satın alarak borç finansmanını yeniden yapılandırdı. Pavel Durov’un gözaltına alınmasının ardından düşüş yaşayan tahviller, o günden bu yana toparlanarak dolar başına 95 cent seviyesine ulaştı.