BYD, Fiat'ın eski patronunu işe aldı: Türkiye'de yakından tanınıyor

PAYLAŞ
  • Türkiye'de bir dönem Tofaş'ın CEO'luğunu da yapan Alfredo Altavilla, BYD'de özel danışman olarak çalışacak.
BYD, Fiat'ın eski patronunu işe aldı: Türkiye'de yakından tanınıyor
Fotoğraf: Reuters

Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolar değerinde yatırımla fabrika kuracak olan Çinli BYD, Avrupa'daki varlığını genişletmek için eski Fiat Chrysler Automobiles Avrupa Başkanı Alfredo Altavilla’yı Avrupa pazarı için özel danışman olarak işe aldı.

Altavilla, bir dönem Tofaş'ın CEO'luğunu da yapmıştı.

Şirket, özellike Avrupa pazarı için hem Türkiye'de hem Macaristan'da yatırım yapıyor. Öte yandan, yeni AB vergileri ve elektrikli araç satışlarındaki yavaşlama BYD’nin planlarını karmaşıklaştırdı. Avrupa'daki fabrikalar, mevcut yüzde 10'luk vergi üzerine yüzde 17'lik bir ek verginin önüne geçmesine yardımcı olacak.

BYD ayrıca, elektrikli araç vergilendirmesine tabi olmayan bir şarj edilebilir hibrit motor seçeneğini de Seal U modeline ekliyor.

BYD’nin Avrupa satışları son iki yılda hızla büyüdü. Temmuz ayında marka Avrupa'da 30. sıraya yükseldi. Şirket, Temmuz 2023'ten bu yana 18 basamak birden çıktı. Bu yıl, satışları yüzde 331 artan BYD'nin bölgedeki toplam satışları 4 bin 929'dan 21 bin 261'e yükseldi.

Şirket, Avrupa’daki ikinci en büyük Çinli üretici olsa da temmuz ayına kadar 148 binden fazla araç satan MG'nin gerisinde.

BYD’nin Avrupa için önemli hedefleri var. Bu yılın başlarında, Avrupa CEO'su Michael Shu, Automotive News Europe ile yaptığı bir röportajda, Macaristan’daki fabrikanın açılışından önce Avrupa’da elektrikli araç pazarının yüzde 5'ini hedeflediklerini belirtmişti. Bu, yıllık yaklaşık 70bin elektrikli araç satışı demek.

BYD’nin İcra Başkan Yardımcısı Stella Li'ye göre Altavilla da bu planlarda kilit bir rol üstlenecek.

Alfredo Altavilla görevine hızlı bir başlangıç yapacak

Fiat’ta çeşitli yönetim pozisyonlarında görev alan Altavilla yeni görevine 2 Eylül'de başlayacak.

Altavilla, Türkiye'deki otomotiv sektörünün de yakından tanıdığı bir isim. Daha önce Iveco'nun CEO'luğunu yapan Altavilla, Tofaş Türk ortaklığında da bir dönem CEO'luk yaptı.

Fiat Chrysler'dan ayrıldıktan sonra, Altavilla çeşitli yönetim ve danışmanlık pozisyonlarında bulundu.