Büyük İstifa 2.0 kapıda: İlkinden daha büyük olabilir

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • LinkedIn ve Microsoft’un yaptığı anketlere göre 2024 yılında işçilerin büyük bir kısmı istifa etmeyi düşünüyor.
  • Corona virüs pandemisinin ikinci yılında çalışanların büyük çoğunluğu iş değiştirdi. Büyük İstifa (Great Resignation) döneminde sadece ABD’de 47 milyon çalışan iş değiştirmişti.
Büyük İstifa 2.0 kapıda: İlkinden daha büyük olabilir
Fotoğraf: iStock

LinkedIn ve Microsoft’un yaptığı anketlere göre 2024 yılında işçilerin büyük bir kısmı istifa etmeyi düşünüyor. Corona virüs pandemisinin ikinci yılında çalışanların büyük çoğunluğu iş değiştirdi. Büyük İstifa (Great Resignation) olarak adlandırılan bu dönemde sadece ABD'de iş değiştiren çalışan sayısı 47 milyon olmuştu.

Sektör uzmanlarına göre 2024 çalışanların çoğunlukla olduğu yerde kalacağı bir yıl olacaktı. Yapılan son çalışmalara göre gerçek uzmanların tahmin ettiğinden çok daha farklı seyrediyor. Fortune’da yer alan habere göre Microsoft ve LinkedIn 31 ülkeden 31 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği ankete göre çalışanların yüzde 46’sı yıl içerisinde iş değiştirmek istiyor. Büyük İstifa olarak adlandırılan 2021 yılında bu oran yüzde 40 seviyesindeydi.

Özellikle ABD verilerine bakıldığında çalışanların yüzde 85’inin yeni işe girmek istediği görülüyor. LinkedIn’in verilerine göre geçtiğimiz sonbahardan beri açık pozisyonlara yapılan başvurular yüzde 14 oranında artış gösterdi. Küresel ölçekte faaliyet gösteren 10 şirketten dokuzu çalışanları nasıl elinde tutacağı konusunda endişe yaşıyor.

İşçiler değersiz ve tükenmiş hissediyor

Araştırmaya ilişkin detaylı bilgi aktaran LinkedIn ve Fortune, işçilerin 2024’te ayrılmasına neden olan üç ana maddenin bulunduğunu ifade etti.

Tükenmişlik hissiyatı, öğrenme fırsatlarının azlığı ve yapay zeka işçilerin yeni fırsatlar aramasının üç ana maddesi olarak öne çıkıyor. LinkedIn’in İşgücü Güven Endeksi’ne göre çalışanların yüzde 59’u işlerine sıkışıp kalmış, yüzde 51’i ise tükenmiş hissediyor. Aynı şekilde Microsoft’un İş Trend Endeksi’ndeki verilere göre çalışanların yüzde 68’i işin hızı ve yoğunluğuyla ilgili sorun yaşarken yüzde 46’sı tükenmiş hissediyor.

LinkedIn’de Büyük Yerdeğiştirme 2.0’a hazırlık adında bir makale yazan şirketin COO’su Daniel Shapero, “Az yıpranmayı hoşnutlukla karıştırmak oldukça kolayken gerçekte çalışanların çoğu sıkışmış hissediyor ve yeni bir şey yapmayı arzuluyor. Sadece henüz adım atmamış oluyorlar” ifadelerini kullandı.

İşçileri tutan şey: Öğrenme kültürü

LinkedIn’in çalışmasına göre öğrenme kültürleri yüksek olan şirketler aynı zamanda işçilerini en uzun süre tutabilen şirketler. Öte yandan şirket içi pozisyon değiştirmeye esnek yaklaşan ve çalışanlarına yükselme imkanı veren şirketler de işçileri daha uzun süre kalmaya ikna edebiliyor.

Yapay zeka alanındaki gelişmeler işçilere kendilerini güvensiz hissettiriyor. Birçok çalışan yeni yetenekler edinmenin önemli olduğunu düşünüyor. Şirket içerisinde bu imkanı sunan organizasyonlar çalışanları daha kolay ikna edebiliyor. Yapay zekayı işlerinde nasıl kullanabileceklerini öğrenmek isteyen çalışanların üçte ikisi yapay zekanın kariyerlerini geliştirmede yardımcı olacağına inanıyor.

İş değiştirmek mutluluk garantisi değil

Conference Board’ın araştırmasına göre 2022 yılında iş değiştiren çalışanların çoğu yerinde kalanlara göre daha az tatmin duygusu yaşıyor. Bir insan kaynakları platformu olan Paychex’in anketine göre ise 2021’deki Büyük İstifa dalgasında görevden ayrılanların yüzde 80’i verdikleri karar nedeniyle pişmanlık duyuyor.

Sektör uzmanları iş değiştirirken bakılması gereken tek ölçütün maaş olmaması gerektiğini aktarıyor. Conference Board ve Paychex’in çalışmalarına göre 2021’deki iş dalgasında daha yüksek maaş veren şirketlere geçen çoğu insan, iş-yaşam dengesi, işin verdiği tatmin duygusu ve şirket kültürü gibi nosyonları gözardı etti.

Kaynak: cnbce.com