BOTAŞ, uzun vadeli tedarik için İran'ın ulusal gaz şirketiyle görüşüyor

PAYLAŞ
BOTAŞ, uzun vadeli tedarik için İran'ın ulusal gaz şirketiyle görüşüyor

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre Botaş, İran'ın ulusal doğalgaz şirketi NIGC ile uzun vadeli doğalgaz tedariki için görüşmelere başladı. Aktarılan bilgilere göre bu anlaşma, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını daha güvenli bir şekilde karşılaması amacıyla önem arz ediyor. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi 50 milyar metreküpten fazla olup, mevcut durumda Rusya, Azerbaycan ve İran'dan gelen boru hattı gazına ek olarak çeşitli tedarikçilerden sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatına da bağımlı durumda.

İran'dan Türkiye'ye yapılan yıllık yaklaşık 10 milyar metreküplük gaz tedarikine dair mevcut uzun vadeli sözleşmeler 2026 yılında sona erecek. Bu nedenle, yeni bir anlaşmanın yapılması aciliyet taşıyor. Botaş, Tahran'da gerçekleştirilen görüşmelerde, iki şirket arasında iş birliği konularının detaylarını ele aldıklarını duyurdu.

Botaş, anlaşmanın uzatılması konusundaki ilk açıklamasında, İran'dan Türkiye'ye uzun vadeli doğalgaz tedarikinin yanı sıra Türkmenistan gazının İran üzerinden Türkiye'ye taşınması üzerinde de durulduğunu bildirdi. Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, ülkenin İran doğalgaz şebekesi üzerinden Türkmenistan'dan yılda 2 milyar metreküpe kadar doğalgaz satın alabileceğini ifade etti.

Botaş, bu görüşmelerin yanı sıra, Umman, ExxonMobil ve Shell ile daha önce yaptığı LNG anlaşmalarına ilave olarak geçtiğimiz hafta Fransa'nın TotalEnergies şirketiyle 10 yıllık bir tedarik anlaşması imzaladı.