Boston Celtics satışa çıktı: NBA takımları milyar dolara el değiştiriyor

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Wyc Grousbeck, 2002 yılında satın aldığı Boston Celtics'i satışa çıkarmaya karar verdi.
  • Grousbeck, 2023 verilerine göre 4,7 milyar dolar değerindeki takımı 360 milyon dolara satın almıştı.
  • NBA takımlarının değerleri ve yüksek fiyatlara satılmış olmaları dikkat çekiyor.
Boston Celtics satışa çıktı: NBA takımları milyar dolara el değiştiriyor
Fotoğraf: iStock

NBA'in bu yılki şampiyon takımı Boston Celtics, satışa çıkıyor. Şirketin sahibi Wyc Grousbeck, Boston Celtics'i satmaya karar verdi. İlk açıklama Grousbeck'ten gelirken Celtics de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre kulübün çoğunluk hissesinin 2024 yılının sonunda satılması planlanıyor. Tüm hisse satışının 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor. Celtics'in sahibi 63 yaşındaki Grousbeck ise 2028'e kadar organizasyonun başında kalmaya devam edecek.

Kontrolü elinde tutan ailenin şirketi Boston Basketball Partners da takımdaki tüm hisselerini miras ve aile planlaması nedeniyle satmayı planladığını belirtti.

Celtics için henüz bir satış fiyatı belli değil ancak beklentiler, spor franchise değerlemelerinin yükseldiği bir atmosferde takımın oldukça yüksek bir bütçeyle el değiştirme ihtimalinin olduğu yönünde.

Grousbeck, Celtics'i satın aldığında takvim yaprakları 2002 yılını gösteriyordu. 2002'de 360 milyon dolara satın alınan Boston Celtics, geçen 22 yılına iki NBA şampiyonluğu ekledi.

Boston Celtics satışa çıktı: NBA takımları milyar dolara el değiştiriyor - Resim : 1
Boston Celtics - Dallas Mavericks final maçı, Kaynak: Reuters

NBA'deki yüksek satışlar

ABD'deki profesyonel spor takımları (özellikle NFL ve NBA), hisselerinin bir kısmı satıldığında bile yüksek değerlemelere ulaşabiliyor.

2023 yılında NBA'in Phoenix Suns ve WNBA'in Phoenix Mercury takımları, 4 milyar dolarlık rekor bir değerleme karşılığında Matt Ishbia'ya satılmıştı.

2020 yılında Alex Rodriguez, Minnesota Timberwolves'ın yeni sahibi oldu. Rodriguez'in bunun için tahmini 1,5 milyar dolar ödediği belirtildi.

İş insanı Ryan Smith, 2020 yılında, Utah Jazz takımının çoğunluk hissesini Gail Miller'dan satın aldı. Bunun için 1,6 milyar dolar ödediği söylendi.

NBA yönetim kurulu, Brooklyn Nets'in ve Barclays Center'ın tam mülkiyetinin Joe Tsai'ye 2,35 milyar dolara satılmasını resmen onaylamıştı. Bu 2019 yılında, Amerikan spor rekoru olarak kayıtlara geçti.

Ondan iki yıl önce ise, 2017 yılında, Houston Rockets Houston milyarderi Tilman Fertitta'ya 2,2 milyar dolara satıldı.

Daha da geriye gidersek 2014 yılında Donald Sterling, Los Angeles Clippers'ı Microsoft CEO'su Steve Ballmer'e 2 milyar dolar karşılığında satmayı kabul etti.

Aynı yıl bir başka satış haberi de Milwaukee Bucks'tan geldi. Eski Senatör Herb Kohl, Milwaukee Bucks'ın 550 milyon dolara iki New York'lu yatırım fonu yatırımcısına satıldığını duyurdu.

En değerli NBA takımları

Forbes'a göre Ekim 2023 itibarıyla ortalama bir NBA takımının değeri 3,8 milyar dolar. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 35'lik bir artış demek.

En değerli takımlar ve değerleri ise şöyle:

Takım Eyalet Değer (Milyar dolar)
Golden States Warriors California 7,7
New York Knicks New York 6,6
Los Angeles Lakers California 6,4
Boston Celtics Massachusetts 4,7
Los Angeles Clippers California 4,65
Chicago Bulls İllinois 4,6
Dallas Mavericks Teksas 4,5
Houston Rockets Teksas 4,4
Philadelphia 76ers Pensilvanya 4,3
Toronto Raptors Ontario 4,1
Phoenix Suns Arkansas 4

Medya hakları için görüşmeler sürüyor

Liglerin medya hakları da oldukça kazançlı.

NBA, medya haklarıyla ilgili görüşmelere devam ediyor. Bu kapsamda NBCUniversal'ın NBA için yılda 2,5 milyar dolar ödemesi bekleniyor. Disney'in ESPN'si ve Amazon'un Prime'ı da diğer teklif sahipleri arasında.