BofA'dan piyasalara Bruce Willis senaryosu: Yatırımcılar kırık camlar üzerinde yürüyor

PAYLAŞ
  • Bank of America strateji ekibi, hisse senedi alım satım ortamını "Die Hard" filminde Bruce Willis'in kırık camlar üzerinde yürüdüğü sahneye benzetti.
  • Ayrıca banka ABD seçimlerinin hisse senedi piyasalarında önemli bir oynaklık yaratacağını öngörüyor.
BofA'dan piyasalara Bruce Willis senaryosu: Yatırımcılar kırık camlar üzerinde yürüyor

Quartz'ın aktardığına göre Bank of America strateji ekibi, mevcut hisse senedi alım satım ortamını, bir aksiyon filminin ikonik bir sahnesine benzetti. Ekibin benzetmesine göre, durum "Die Hard" filminde Bruce Willis'in çıplak ayakla kırık camlar üzerinde yürüdüğü sahneyle aynı hissi veriyor. "Seçime kadar bu hisse senetlerini alıp satmak tam da böyle bir his," diyen stratejistler, piyasanın zorlu ve riskli koşullarına dikkat çekiyorlar. Bu ortamı bu kadar tehlikeli hale getiren unsurların başında, özellikle ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi politikalarına ilişkin belirsizlik yer alıyor.

Bank of America Securities tarafından yayımlanan bir araştırma notuna göre, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 17-18 Eylül tarihli toplantısında, 25 baz puan ile 50 baz puan arasında bir faiz indirimi bekleniyor. Ancak, yapılacak indirimin boyutu gelecekteki faiz indirimlerinin seyrini de belirleyecek. Bu da, piyasada kısa vadede dalgalanmalara ve yatırımcılar için belirsizliklerin artmasına neden oluyor.

Goldman Sachs (GS) ise faiz oranlarındaki olası düşüşe dair daha net bir görüşe sahip. Kurum, 25 baz puanlık bir faiz indiriminin yüksek ihtimal olduğunu öngörüyor. Bu senaryoda faiz oranlarının yüzde 5-5,25 aralığına çekilmesi söz konusu. Ancak Pazar günü yayımlanan bir notta, bu konuda tam olarak emin olmadıklarını da kabul ediyorlar. Goldman, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında üç faiz indirimi beklerken, piyasada belirsizliklerin artabileceğine de işaret ediyor.

Yatırımcılar için bir diğer önemli risk faktörü ise ABD ekonomisinde yumuşak veya sert bir iniş olup olmayacağına dair belirsizlikler. Analistler, çoğu ekonomik göstergenin durgunluğa işaret etmediğini belirtmekle birlikte, yavaşlayan iş gücü piyasasının ve faiz indirimlerinin sığ bir ekonomik daralma ihtimalini artırabileceği konusunda uyarıyor. Bu durum, hisse senedi piyasalarında oynaklığın artmasına neden olabilir.

"Seçimler piyasalarda büyük oynaklıklara yol açabilir"

Bank of America, ayrıca ABD seçimlerinin önümüzdeki haftalarda piyasada büyük dalgalanmalara yol açabilecek bir diğer önemli faktör olduğunu belirtiyor. Seçim yıllarında genellikle piyasa oynaklığının artma eğiliminde olduğuna vurgu yapan analistler, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile eski Başkan Donald Trump arasındaki rekabetin de farklı olmayacağını öngörüyor.

Goldman Sachs'ın 2024 ABD seçimlerine ilişkin tahminlerine göre, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Demokrat müttefiklerinin ezici bir zaferi, ABD ekonomisi için en iyi senaryo olacaktır. Ancak, Cumhuriyetçilerin Kongre’de üstünlük sağlaması ve Donald Trump’ın yeniden başkanlık koltuğuna oturması durumunda, gelecek yıl ekonomik büyümenin azalabileceği belirtiliyor.