Boeing'in Starliner'ı astronotları uzaya götürmüştü, boş döndü

PAYLAŞ
  • Boeing'in Starliner uzay aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan astronotlar olmadan ayrılarak Dünya'ya iniş yaptı.
  • Aracın dönüşü, itki sistemindeki sorunlar nedeniyle planlanandan aylar sonra gerçekleşirken, NASA kapsülle ilgili daha fazla veri toplamak için bu süreci uzattı.
Boeing'in Starliner'ı astronotları uzaya götürmüştü, boş döndü
Fotoğraf: Reuters

Boeing'in Starliner uzay aracı, 5 Haziran gübü iki astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) götürmüştü. Astronotların ISS'de yaklaşık 8 gün kalmaları planlanırken, Starliner'da yaşanan arıza nedeniyle astronotların seyahati uzadı. Starliner en sonunda iki astronot olmadan Dünya'ya geri dönüyor.

NASA test pilotları Butch Wilmore ve Suni Williams, ISS'te yıl sonuna kadar kalacak. İkili, şubat ayında SpaceX'in Dragon uzay aracıyla Dünya'ya dönecekler.

Starliner, Cuma günü uzay istasyonundan ayrıldı. Dünya'ya geri dönmesi yaklaşık altı saat sürdü.

NASA yetkilileri yaptıkları açıklamada, manuel kontrol gerektiğinde müdahale edilemeyeceğinden, mürettebat olmadığı için ayrılma sürecinin farklı şekilde yürütüldüğünü ve ISS’i korumak amacıyla bu yöntemin tercih edildiğini belirtti.

Wilmore, Cuma günü NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki görev kontrolcülerine, "Size güveniyoruz, bunu başaracaksınız. Onu Dünya'ya geri getirin. Bol şans" dedi.

Boeing'in Starliner'ında neler oldu?

Boeing'in Starliner kapsülü "Calypso"nun geri dönüşü, NASA'nın başlangıçta öngördüğünden çok daha uzun süren bir test uçuşunu sona erdirmiş oldu. İşler planlandığı gibi gitmedi.

NASA, aracın geri dönüşünü birçok kez erteledi ve bunun gerekçesi olarak sorunlu itki sistemine dair daha fazla veri toplama isteğini gösterdi.

Başlangıçta yaklaşık 8 gün uzayda kalması beklenen Starliner, yaklaşık üç ay boyunca ISS'te kaldı. Çünkü Boeing, kapsülün iticileriyle ilgili bir sorunu çözmeye çalıştı. Boeing yetkilileri, basın toplantılarında Starliner'ın bir acil durumda astronotları güvenli bir şekilde Dünya'ya getirebileceği konusunda ısrarcıydı. Ancak geri dönüş defalarca ertelendi.

Sonunda NASA, Ağustos ayı sonunda Starliner'ı boş göndermeye karar verdi. Uzay aracının sorunlarının "temel nedenlerini daha iyi anlamak" istediklerini belirtti.

Starliner mürettebat uçuş testi, Boeing için çalışmaların son aşamasını temsil ediyordu. Ancak test uçuşu, Boeing’in NASA’nın Ticari Mürettebat Programı'ndaki ilerlemesini geriye götürdü. Şimdiden 1,5 milyar dolardan fazla zararı üstlenen şirketin programdaki varlığı tehlikeye girmiş olabilir.