Boeing'den 15 milyar dolarlık finansman planı

PAYLAŞ
  • Konuya yakın kaynaklara göre Boeing, grev nedeniyle zorlaşan mali durumunu güçlendirmek amacıyla ortak hisse senetleri ve zorunlu dönüşümlü tahvillerle yaklaşık 15 milyar dolar toplamayı planlıyor.
Boeing'den 15 milyar dolarlık finansman planı

Boeing, çalışanların grevi nedeniyle zorlaşan mali durumu güçlendirmek amacıyla ortak hisse senetleri ve zorunlu dönüşümlü tahvillerle yaklaşık 15 milyar dolar toplamayı planlıyor. Reuters'ın haberine göre, bu planın zamanlaması henüz belirsiz.

Konuya aşina dört kaynak, yatırım yapılabilir kredi notunun risk altında olduğunu belirterek, hisse senedi ve borçla 25 milyar dolara kadar artırabileceğini ifade etti. Ancak kaynaklardan biri, 15 milyar dolarlık bir satışın Boeing’in devam eden krizlerini çözmek için yeterli olmayabileceğini vurguladı.

Boeing ayrıca, bir yan kuruluşunun gelirinin bir kısmının menkul kıymetleştirilmesi gibi görünebilecek bir yapılandırılmış finansman işlemiyle 5 milyar dolara kadar artırmayı düşünüyor.

Şirket, daha önce bildirilmemiş olan bu menkul kıymetleştirme planı hakkında hemen bir yorumda bulunmadı.

Boeing şu sıralar hem grevle hem de ocak ayının başında bir 737 MAX uçağının kapı panelinin havada patlaması sonrasında artan düzenleyici denetim, üretim kısıtlamaları ve müşteri güvenindeki kayıplarla mücadele ediyor. Şirketin hisseleri bu yıl yüzde 40’tan fazla geriledi.

Boeing, tüm yıl boyunca nakit harcadı ve bu nedenle, salı günü sermaye piyasalarında para toplama niyetini açıkladı. Ayrıca, Bank of America, Citibank, Goldman Sachs ve JPMorgan gibi büyük bankalarla 10 milyar dolarlık bir kredi anlaşması yaptı.

Boeing'in yeni finansman planı

Kaynaklar, Boeing’in yaklaşık 10 milyar dolar değerinde yeni hisse satışı ve neredeyse 5 milyar dolar değerinde zorunlu dönüşümlü tahvil ihraç etmeyi düşündüğünü belirtti.

Bir kaynak, anlaşmanın Boeing’in 23 Ekim tarihli üçüncü çeyrek kazanç raporunun hemen ardından fiyatlandırılmasının planlandığını ifade etti. Ancak başka bir kaynak, şirketin analistlerin günde on milyonlarca dolara mal olduğunu tahmin ettiği bir aylık grev sırasında para toplamaktan kaçınmaya çalıştığını söyledi.

Neuberger Berman’dan kıdemli araştırma analisti Michael Barr, "Herhangi bir hisse artırma zamanlaması hâlâ belirsiz, ancak piyasa konsensüsü, bunun işçi grevi sona erdikten sonra ve kazançların mevcut ve gelecekteki nakit akışları üzerindeki etkisini gösterdiği bir dönemde yapılması gerektiğini düşünüyor," dedi.