Boeing çalışanları son teklifi de reddetti

PAYLAŞ
  • Boeing çalışanları dört yıl içinde yüzde 35'lik maaş artışını ve imza bonusunu 3.000 dolardan 7.000 dolara çıkaran yeni teklifi reddetti.
  • Şirket, üçüncü çeyrek kazançlarında 6 milyar dolardan fazla net kayıp bildirdi ve toplam kaybı 2024'te neredeyse 8 milyar dolara ulaştı.
Boeing çalışanları son teklifi de reddetti

Boeing çalışanları, dört yıl içinde yüzde 35'lik bir maaş artışını içeren yeni bir teklifi daha reddetti. Beş haftadır süren grev nedeniyle şirket üretimini durdurdu.

Yeni teklifte, maaş artışının yanı sıra imza bonusu 3.000 dolardan 7.000 dolara yükseltilmişti. Ancak Uluslararası Makina ve Havacılık İşçileri Derneği'ne (IAM) göre, bu teklif sendika çalışanlarının yüzde 64’ü tarafından geri çevrildi.

IAM yaptığı açıklamada, "10 yıllık fedakarlığın ardından hala telafi etmemiz gereken bir durum var. Hızla müzakerelere yeniden başlamayı umuyoruz" ifadesini kullandı.

Boeing, Çarşamba günü üçüncü çeyrek kazançlarını açıkladı ve net kaybının 6 milyar dolardan fazla olduğunu bildirdi. Böylece şirketin 2024 yılı toplam kaybı neredeyse 8 milyar dolara ulaştı.

Ağustos ayında göreve başlayan Boeing CEO Kelly Ortberg, Çarşamba günü grev konusuna da değindi. Ortberg, "Herkesin aklında bugün IAM grevini sona erdirmek var. Şirket için işe yarayan ve çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayan bir çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

13 Eylül'de başlayan grev, işçilerin dört yıl içinde maaşlarını yüzde 25 artıran bir teklifi reddetmesi ve yüzde 40 talep etmesiyle başladı. Şirketin ikinci teklifi olan yüzde 30’luk öneri ise görüşmelerin kesilmesinin ardından geri çekildi.

Sendika ve şirket tarafından sağlanan verilere göre, Boeing işçilerinin ortalama maaşı son on yılda yaklaşık yüzde 15 artarak 75.000 dolara ulaştı. Aynı dönemde ABD'deki yaşam maliyeti ise yüzde 33 oranında arttı.

Anderson Ekonomik Grubu analistleri, Boeing'in 33.000 işçisinin grevinin ilk ayının şirkete ve işçilere 5 milyar dolara mal olduğunu tahmin ediyor. 2008 yılındaki son grev ise fabrikaları sekiz hafta kapatmıştı ve gelir kaybının günde yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu belirtmişti.