Blackstone Başkanı Jonathan Gray: ABD ticaret anlaşmaları olmadan resesyona girebilir

PAYLAŞ
Blackstone Başkanı Jonathan Gray: ABD ticaret anlaşmaları olmadan resesyona girebilir

Dünyanın en büyük alternatif varlık yönetim şirketlerinden biri olan Blackstone’un Başkanı Jonathan Gray, ABD ekonomisinin ticaret anlaşmalarında hızla ilerleme kaydedilmediği takdirde resesyon riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Donald Trump’ın yürüttüğü ticaret politikalarına dair yaptığı bu uyarı, Beyaz Saray üzerindeki Wall Street kaynaklı baskının arttığını gösteren son gelişme oldu.

Gray, Blackstone’un günlük operasyonlarını yöneten isim olarak yaptığı değerlendirmede, ekonomik yavaşlama beklediğini ve bu yavaşlamanın derinliğinin büyük ölçüde “tarife diplomasisinin ne kadar süreceğine” bağlı olacağını belirtti. Ticarette yaşanan belirsizliklerin etkisine dikkat çeken Gray, “Durgunluk riski doğrudan belirsizliğin uzunluğuna bağlı” ifadesini kullandı. Görüşmelerin hızlı şekilde sonuçlandırılmasının hem ekonomi hem de finansal piyasalar açısından olumlu etkiler doğuracağını vurguladı.

Trump yönetimi, geçtiğimiz hafta yüksek oranlı “karşılıklı” tarifeleri 90 günlüğüne askıya alarak, ABD’nin başta Avrupa ve Asya ülkeleri olmak üzere onlarca ticaret ortağıyla masaya oturmasının önünü açtı. Beyaz Saray’dan gelen bu geri adım, küresel piyasalarda oluşan sert dalgalanmalardan sonra geldi. Trump, Japon yetkililerle bir anlaşma için bu hafta temaslarda bulunurken, 70’ten fazla ülkenin ticaret müzakerelerine başlamak üzere sıraya girdiğini açıkladı.

Jonathan Gray’in bu açıklamaları, JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon’ın Beyaz Saray’ın ticaret ortaklarıyla “yakında prensipte anlaşmalara” varmasını umut ettiğini söylemesinden kısa süre sonra geldi. Söz konusu yorumlar, finans dünyasının önde gelen yöneticilerinin, ticaret politikalarının yönü konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu gösteriyor.

Trump’ın tarifelere ara verme kararı sonrasında hisse senedi ve tahvil piyasalarında kısmi bir istikrar sağlandı. Ancak buna rağmen Çin’e yönelik vergiler artırıldı ve diğer ülkelerden yapılan ithalata uygulanan yüzde 10’luk temel vergi korunmaya devam etti.

Gray, piyasadaki bu oynaklık ortamının Blackstone için yatırım fırsatları yarattığını da belirtti. “Artan oynaklık ve belirsizlik döneminde olduğumuzu öngörmelisiniz,” diyen Gray, bazı fiyatlamaların bu ortamı yansıtmaya başladığını ve bunun da şirket açısından değerlendirilmesi gereken fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Blackstone, Perşembe günü beklentileri aşan birinci çeyrek sonuçlarını duyurdu. Şirketin, analistlerin performans göstergesi olarak yakından izlediği dağıtılabilir kazançları yüzde 11 artarak 1,4 milyar dolara yükseldi. Grup aynı dönemde yatırımcılardan 62 milyar dolar gelir elde etti. Bu, son üç yılın en yüksek çeyreklik geliri oldu. Özellikle kredi ve sigorta faaliyetleri aracılığıyla sağlanan 30 milyar dolarlık gelir dikkat çekti.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Stephen Schwarzman öncülüğünde sürdürülen büyüme stratejisi çerçevesinde, bireysel yatırımcılardan da önemli kaynak sağlandı. Bu çeyrekte bireysel yatırımcılardan 11 milyar dolar fon toplayan Blackstone’un toplam varlıklarının yaklaşık dörtte biri artık bireysel yatırımcılar adına yönetiliyor. Bu oran, on yıl önce neredeyse sıfıra yakındı.

Blackstone, bu ay içinde Vanguard ve Wellington Management ile iş birliği yaparak kamu ve özel varlıklara yatırım yapan yeni fonlar kuracağını duyurdu. Varlıklı bireyleri hedefleyen bu fonlar, şirketin önümüzdeki yıllardaki büyümesinde önemli rol oynaması beklenen stratejik adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.