Birleşik Krallık’ta kontenjan az, çözüm Balkanlar: Doktor adayları Bulgaristan'a akın ediyor

PAYLAŞ
  • Birleşik Krallık'ta tıp eğitimi almak isteyen birçok öğrenci, yetersiz kontenjanlar nedeniyle rotasını Bulgaristan’a çevirdi. Plovdiv, Sofya ve Varna’daki üniversitelerde eğitim alan binlerce öğrenci, mezun olduktan sonra İngiltere’ye dönerek sağlık sistemine katkı sağlıyor. Genel Tıp Konseyi'nin raporuna göre, göçmen doktorlara 'aşırı bağımlı' hale gelen ülke, doktor açığını Pakistan ve Gana ile kapatıyor.
Birleşik Krallık’ta kontenjan az, çözüm Balkanlar: Doktor adayları Bulgaristan'a akın ediyor

Birleşik Krallık'ta tıp fakültesine girmek isteyen ancak yetersiz kontenjanlar nedeniyle yer bulamayan öğrenciler, çareyi Bulgaristan'da buldu.

Ulusal Sağlık Servisi'nin (National Health Service - NHS) doktor açığıyla boğuştuğu bir dönemde, Avrupa'daki tıp fakülteleri Birleşik Krallık'taki öğrenciler için yeni bir umut kapısı haline geldi.

Notlar yüksek ama kapılar kapalı

Financial Times'ın (FT) haberine göre Adnaan Patel adındaki öğrenci, yüksek puanlar alarak iki farklı üniversitede mülakata girmesine rağmen, Birleşik Krallık'ta tıp fakültesine kabul edilmedi. Ancak hayallerinden vazgeçmeyerek Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde altı yıllık bir tıp eğitimine başladı. Patel, “Notlarım iyiydi ve burada okuyan başka kişileri de tanıyordum, bu yüzden 'Neden olmasın?' diye düşünerek buraya geldim” dedi.

NHS'de Bulgaristan etkisi

Patel gibi çok sayıda İngiliz öğrenci, NHS için büyüyen bir doktor kaynağı haline geliyor. Genel Tıp Konseyi'nin (General Medical Council-GMC) 'Birleşik Krallık'ta tıp eğitimi ve uygulamalarının durumu' işgücü raporuna göre, 2023'te NHS'ye katılan yabancı eğitimli doktorlar arasında en hızlı artış gösteren ülke Bulgaristan oldu. Hükümetin tahminlerine göre, şu an Bulgaristan'ın Plovdiv, Varna ve Sofya gibi şehirlerinde 2 bin 500'den fazla öğrenci tıp ve diş hekimliği eğitimi alıyor.

Birleşik Krallık’ta kontenjan az, çözüm Balkanlar: Doktor adayları Bulgaristan'a akın ediyor - Resim : 1

Kontenjan artıyor ama yetmiyor, açık Pakistan ve Gana ile kapatılıyor

Birleşik Krallık hükümeti, 2017'den bu yana tıp fakültesi kontenjanlarını yüzde 33 artırarak 10 bin 415'e çıkarsa da, doktor ihtiyacı hala tam olarak karşılanamıyor. NHS'nin 2023'te yayınladığı işgücü planına göre, 2031'e kadar kontenjan 15 bine çıkarılacak. Ancak Birleşik Krallık bu süreçte doktor açığını kapatmak için Pakistan ve Gana gibi ülkelerden alım yapılıyor.

‘NHS göçmen doktorlara bağımlı’

Sağlık Bakanı Wes Streeting, NHS'nin göçmen doktorlara 'aşırı bağımlı' hale geldiğini belirterek, çok sayıda yetenekli İngiliz öğrencinin yetersiz kontenjan nedeniyle ülkelerinde eğitim alma şansı bulamadığını söyledi.

'Birleşik Krallık'ta benim gibi insanlar için diş hekimliği şansı yoktu, Bulgaristan bu fırsatı sundu'

Balkanlar'ın çeşitli şehirlerinde tıp eğitimi alan İngiliz öğrenciler, hem akademik hem de kültürel açıdan yeni bir dünya ile tanışıyor. Plovdiv Tıp Üniversitesi'nde şu an bin 200'den fazla İngiliz öğrenci bulunuyor ve bunların yüzde 80'i Patel gibi, Güney Asya kökenli ailelerden geliyor.

22 yaşındaki Sumaiya Mahmood ise Plovdiv'de diş hekimliği bölümünün üçüncü yılında. Birleşik Krallık'ta diş hekimliği okumak için bir şansı olmadığını fark edince Bulgaristan'ı seçen Mahmood, "Burada olduğum için kendimi kutsanmış hissediyorum. Birleşik Krallık'ta benim gibi insanlar için diş hekimliği şansı yoktu ve Bulgaristan bu fırsatı sundu" dedi.

Diplomalar tanınıyor, NHS kapılarını açıyor

Bulgaristan'daki tıp fakültelerinden mezun olan öğrenciler, NHS tarafından tamamen tanınan diplomalarıyla mesleklerine başlıyor. Üniversiteler, son teknoloji simülasyon merkezleriyle öğrencilerini gerçek hastane ortamlarına hazırlıyor.

Plovdiv Tıp Üniversitesi'nden geçen yaz mezun olan ve Blackburn'de stajyer diş hekimi olarak çalışmaya başlayan Muhammed Hamza, "Başlangıçta yurtdışında okumak konusunda endişelerim vardı ama şu an baktığımda iyi ki buraya gelmişim diyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: cnbce.com