Biri emekli biri multimilyoner: Tim Walz ve JD Vance

PAYLAŞ
  • ABD Başkanlık seçimleri için yarış tüm hızıyla sürerken, başkan yardımcısı adayları da günden güne daha çok kendinden söz ettiriyor. Demokratların başkan yardımcısı adayı Tim Walz ve Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı JD Vance, birbirinden çok farklı.
  • Biri 2005'te ordudan emekli olmuşken diğeri kripto para yatırımları da olan bir multimilyoner.
Biri emekli biri multimilyoner: Tim Walz ve JD Vance

ABD Başkanlık seçimlerinde Donald Trump ve Kamala Harris karşı karşıya. Harris ve Trump rekabetinin yanında başkan yardımcılarının arasında da bir rekabet başladı. Trump, başkan yardımcısı adayı olarak JD Vance'i seçti. Harris'in adayının ise Tim Walz olacağı biliniyor.

The Wall Street Journal'a göre ABD'de başkan yardımcılığı için yarışan iki adayın arasında siyasi ve mali açıdan büyük farklılıklar var.

Tim Walz ile JD Vance karşı karşıya

Walz'ın geçmişteki mali beyanları ve vergi iadelerine göre, emeklilik fonları ve üniversite birikim planı dışında çok az yatırıma sahip. Hatta Walz'ın evi bile yok. Harris'in Demokratik başkan yardımcısı adayı olarak seçilmesi durumunda Walz'ın yıllık 235 bin dolarlık mevcut maaşı yaklaşık yüzde 50'nin üzerinde artacak.

Cumhuriyetçi rakibi JD Vance ise son mali beyanlarına göre, birden fazla eve sahip olan ve altın ile kripto para gibi çeşitli varlıklara yatırım yapan bir multimilyoner.

Vergi avukatı ve servet yöneticisi Megan Gorman, iki adayın mali hayatlarının Amerikan rüyasının farklı versiyonlarını temsil ettiğini söylüyor.

Minnesota Valisi Tim Walz, son yıllardaki başkanlık adaylarına kıyasla çok daha az bir servete sahip. Walz'ın varlıkları büyük ölçüde emeklilik fonları, tam hayat sigortası ve üniversite birikimlerinden oluşuyor.

2019 mali beyanına göre, Tim ve eşi Gwen Walz'ın net varlıkları 112 bin ile 330 bin dolar arasında.

Wall Street Journal'ın analizine göre, federal emeklilik yardımları bu rakama yaklaşık 800 bin dolar ekleyebilir.

JD Vance, 2022'de senatör olarak sunduğu beyana göre, eski bir risk sermayesi yatırımcısı olarak 100'den fazla şirkette hisse sahibi ve 100 bin dolardan fazla kripto para yatırımı bulunuyor. 2016'da yayımlanan "Hillbilly Elegy" adlı anı kitabından telif geliri elde eden Vance ve eşi Usha Chilukuri Vance'ın net varlıkları 4 milyon ile 10,4 milyon dolar arasında.

İki adayın güncel mali bilgileri sınırlı.

Başkan yardımcısı adayları, adaylıklarını ilan ettikten sonraki 30 gün içinde Federal Seçim Komisyonu'na mali beyan vermek zorunda. Ancak bu tarih ertelenebilir çünkü uzatma talebi söz konusu.

Tim Walz'ın serveti

Tim Walz'ın 24 yıldan fazla hizmet verdiği Minnesota Ulusal Muhafız Ordusu'nun 1. Taburu, 125. Topçu Alayı'ndan 2005 yılında emekli oldu.

Tim ve Gwen Walz çifti, 2022 yılında vergiden önce toplam 166 bin 719 dolar kazandı. Bunun yaklaşık 116 bin doları, Tim'in vali maaşından geldi. Minnesota Yasama Referans Kütüphanesi'ne göre, vali maaşı daha sonra 149 bin 550 dolara yükseltildi.

Gelirin 51 bin doları, Gwen'in eğitimci olarak kendi işinden kazandıkları. Gwen, 2019'dan beri Augsburg Üniversitesi'nde eğitim veriyor ve ayrıca başkanın özel asistanı olarak çalışıyor.

Walz çiftinin emekliliklerini finanse etmek için büyük ölçüde emeklilik fonlarına güvendiği belirtiliyor. 2019 beyanına göre, toplam değeri 81 bin ile 215 bin dolar arasında olan dört emeklilik fonları var.

Ayrıca Walz, federal hükümet tarafından sağlanan emeklilik yardımlarını da alabilir. ABD Personel Yönetimi Ofisi'nin yayınladığı federal emeklilik formülüne göre bu da Kongre'de yaklaşık 12 yıl hizmet veren biri için yıllık yaklaşık 55 bin dolar seviyesinde.

Aile, 2019'da Minnesota'daki evini yaklaşık 300 bin dolara sattı. Şu anda valilik konağı yenileniyor. Bu süre zarfında kirası eyalet tarafından ödenen bir kiralık evde yaşıyorlar.

JD Vance'ın serveti

JD Vance, 2022 yılında mali beyanına göre 1,2 milyon dolar ile 1,3 milyon dolar arasında gelir elde etti.

Gelirinin büyük kısmı, 2019'da ortak kurduğu ve 2022'de Ohio Senatosu koltuğunu kazandıktan sonra ayrıldığı Ohio merkezli Narya Capital Management'tan geldi. Narya, 2022'de ona 945 bin dolar yönetim şirketi kârı ve 110 bin 146 dolar maaş ödedi.

Aynı yıl, HarperCollins'ten (Wall Street Journal'ın da sahibi olan News Corp.'a ait) 121 bin 376 dolar kitap telifi geliri elde etti.

Washington, D.C.'deki bir evinden 15 bin 1 ile 50 bin dolar arasında kira geliri ve hisse senedi temettüleri ile banka hesabı faizlerinden 34 bin 411 ile 102 bin dolar arasında gelir elde etti.

Eşi Usha Chilukuri Vance'ın Munger Tolles & Olson'daki avukatlık maaşı, bin doların üzerinde olmakla birlikte, kesin bir miktar bilinmiyor. Eşi, Vance'ın başkan yardımcılığına aday gösterilmesinin ardından bu görevinden istifa etti.

Vance'ın, çoğunlukla risk sermayesi fonları aracılığıyla özel olarak tutulan düzinelerce şirketteki hisselerinin toplam değeri, beyanına göre 790 bin dolar ile 3,4 milyon dolar arasında değişiyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre Narya'nın ilk fonu, Mart 2023 itibarıyla ücretlerden sonra yüzde 24,35'lik bir iç getiri oranı sağladı.

Vance, Narya'nın ikinci risk sermayesi fonunda 100 bin 1 ile 250 bin dolar arasında değer biçilen sınırlı ortaklık payını elinde tutuyor.

Aracı kurum hesapları, Vance çiftinin 2 ile 4,2 milyon dolar arasındaki servetini oluşturuyor ve petrol ile altın yatırımlarını içeriyor. Ayrıca, 100 bin 1 ile 250 bin dolar arasında bitcoin'e sahipler. Çiftin banka hesaplarında da 853 bin 10 ile 1,8 milyon dolar arasında birikimleri bulunuyor.

Chilukuri Vance, birkaç emeklilik fonu, üç üniversite birikim hesabı ve toplam değeri 165 bin 10 ile 525 bin dolar arasında olan bir çek hesabına sahip. Bu bilgi, Vance ekibinin bu hafta içinde sunmayı planladığı mali beyan değişikliğinde yer alıyor.

Çift, 2014'te Washington, D.C.'de 1.100 metrekarelik bir evini 590 bin dolara, 2018'de Cincinnati'de beş yatak odalı bir evi yaklaşık 1,39 milyon dolara ve geçen yıl Alexandria, Va.'da 2.500 metrekarelik bir evi yaklaşık 1,6 milyon dolara satın aldı.

Virginia'daki ev, Ohio'daki evden ayrı bir limited şirket üzerinden tutuluyor.

Meltzer, Lippe, Goldstein & Breitstone'dan Avi Kestenbaum'a göre varlıklı kişiler, mülkiyetlerinin anonim kalması, evin davalardan korunması ve miras vergisi avantajları için mülklerini LLC'lere transfer edebilirler.

Kaynak: cnbce.com
ABD başkanlık seçimleri 2024