Bir bankacının hayatını kaybetmesinin ardından bazı Wall Street bankaları mesai saatlerinde düzenlemeye gidiyor

PAYLAŞ
Bir bankacının hayatını kaybetmesinin ardından bazı Wall Street bankaları mesai saatlerinde düzenlemeye gidiyor

Wall Street’in önde gelen bankaları, finans sektöründe uzun süredir tartışılan aşırı çalışma kültürüyle mücadele etmek amacıyla bazı yeni önlemler alıyor.

The Wall Street Journal'ın haberine göre, JPMorgan, bankacıların çalışma saatlerini sınırlandırma kararı alırken, Bank of America (BofA) ise çalışanların işteki zamanlarını daha yakından takip edebilmek için yeni bir sistem devreye sokuyor.

JPMorgan Chase, genç bankacılarının çalışma saatlerini haftalık 80 saatle sınırlayacak. Bu, bankanın bu alandaki ilk adımı olarak dikkat çekiyor. Ancak önemli bir istisna bulunuyor: "canlı anlaşmalar" olarak bilinen, büyük ve karmaşık işlemler sırasında bankacılar herhangi bir saat sınırlaması olmaksızın çalışmak zorunda kalacak.

Bank of America ise kıdemsiz bankacıların çalışma saatlerinin aşılması durumunda bu bilgileri insan kaynaklarına bildiren mevcut sistemini genişletiyor. Yeni getirilen sistemle, genç bankacılardan işte geçirdikleri zamanı ve rapor verdikleri kıdemli bankacılar hakkında daha ayrıntılı bilgi sunmaları talep edilecek. Aynı zamanda bu bankacılardan, ne kadar daha fazla iş yükünü üstlenebileceklerini belirtmeleri istenecek.

JPMorgan ve BofA’nın bu adımları, diğer Wall Street devleri olan Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi bankaların henüz böyle bir çalışma saati sınırı getirmemiş olmasıyla dikkat çekiyor. Wall Street'teki bu baskının arka planında, Mayıs ayında Bank of America’da çalışan 35 yaşındaki bir bankacının ölümü bulunuyor. Bu olay, sektörün zorlu çalışma koşullarıyla ilgili endişeleri yeniden gündeme taşımıştı. Her ne kadar adli tabip, ölüm ile iş arasında doğrudan bir bağ kurmamış olsa da, bankacının ölümü özellikle genç çalışanlar arasında çalışma şartları üzerine pek çok soruyu beraberinde getirdi.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon, Mayıs ayında, yöneticilerin bu olaydan bazı dersler çıkardıklarını ve bu doğrultuda değişiklikler yapacaklarını açıklamıştı. BofA'nın ise çalışanlarına yönelik yeni politikaları, Ağustos ayında The Wall Street Journal tarafından yapılan bir soruşturmanın ardından geldi. Soruşturma, genç bankacıların bankanın çalışma saatlerine yönelik politikalarını aşmamak için zaman zaman saatleri hakkında yalan söylediklerine dair iddiaları gündeme getirmişti. Bu iddiaların ardından BofA, çalışanlarına böyle durumları insan kaynaklarına bildirmeleri çağrısında bulunmuştu.

Ancak, Business Insider'a konuşan mevcut ve eski BofA çalışanları, bu çağrının "yüzeysel" olduğunu ve bankanın bu duruma verdiği tepkinin daha çok kendi itibarını koruma amaçlı olduğunu ileri sürdüler. BofA’nın devreye soktuğu "Banker’s Ajandası" olarak bilinen yeni araç ise çalışanların programında boş zaman olup olmadığını tespit etmek ve gerekirse bu boşluğu daha fazla iş yükleyerek doldurmak amacıyla kullanılıyor.

Wall Street’teki çalışma şartlarına dair bu gelişmeler, sektörün aşırı çalışma kültürünü değiştirmeye yönelik adımlar atıldığını gösterse de, uygulamaların ne kadar etkili olacağı tartışma konusu olmaya devam ediyor.