Bill Gates'e göre gençlerin karşı karşıya olduğu en önemli sorun: Yanıltıcı bilgi

PAYLAŞ
  • Bill Gates, yanlış bilgilerin yayılması konusunda çaresiz olduğunu itiraf etti.
  • Gates, kızı Phoebe'nin yaşadığı çevrimiçi taciz olayının bu sorunun ciddiyetini daha iyi anlamasına neden olduğunu söyledi.
Bill Gates'e göre gençlerin karşı karşıya olduğu en önemli sorun: Yanıltıcı bilgi
Fotoğraf: Reuters

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, dünya çapında yaptığı bağışlarla da biliniyor. İklim değişikliğinden yoksulluğa kadar birçok konuda çözüm arayışında olan Gates, bir konuda ise çaresiz kaldığını itiraf etti.

CNBC Make It'e röportaj veren Gates, “Misenformasyon (yanıltıcı bilgi) konusunda, biraz geri çekilip ‘Bu sorunu genç nesillere bıraktık’ demek zorunda kaldım" dedi.

Önümüzdeki iki yılın en büyük küresel riski

Misenformasyon, teknolojik ilerlemelerle birlikte daha yaygın hale geliyor. Özellikle yapay zeka gibi teknolojiler, yanlış bilgilerin hızla üretilip yayılmasını kolaylaştırıyor. Ocak ayında Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir ankette, yapay zeka kaynaklı yanlış bilgi, önümüzdeki iki yılın en büyük küresel riski olarak tanımlandı.

Pew Araştırma Merkezi tarafından 2023 yılında yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 55’i ABD hükümeti ve teknoloji şirketlerinin çevrimiçi yanıltıcı bilgileri sınırlamak için adım atmaları gerektiğini düşünüyor.

Gates, hakkında üretilen birçok komplo teorisi nedeniyle yanıltıcı bilgilere fazlasıyla aşina. Ancak, kızı Phoebe ile yaptığı bir konuşmanın, bu sorunun ciddiyetini daha derinden kavramasına neden olduğunu söyledi:

“Kızımın çevrimiçi ortamda taciz edildiğini ve arkadaşlarının da benzer şeyler yaşadığını anlatması, bu sorunu daha önce hiç düşünmediğim bir şekilde gündemime getirdi."

Geçen yıl, Phoebe Gates, The Information’a verdiği bir röportajda ailesi ve kendi ilişkileri hakkında ortaya atılan yanlış anlaşılmalar ve komplo teorilerine karşı sesini yükseltmişti. Özellikle eski erkek arkadaşlarından biri hakkında yapılan ırkçı yorumlar, dikkat çeken konular arasındaydı.

Gates, bu konuyu 18 Eylül’de Netflix’te prömiyer yapacak beş bölümlük “What’s Next? The Future With Bill Gates” adlı belgesel dizisinde ele alacak. Gates, dizide kızıyla yaptığı konuşmada, yanıltıcı bilgilerin yayılmasını yavaşlatmak için hazır bir çözüm bulamadığı için üzgün olduğunu dile getiriyor.

Diğer sorunlar, örneğin hastalıkları yok etmek veya daha temiz enerji kaynaklarını teşvik etmek, zor olsa da daha net çözüm yollarına sahip. Ancak yanıltıcı bilgi konusu, Gates’in de kabul ettiği gibi, çözüme dair net bir yol sunmuyor.

Microsoft’u kurduğunda Gates, insanların bilgisayarları ve interneti yalnızca üretken ve sorumlu amaçlarla kullanmak isteyeceğini düşündüğünü söylüyor. Belgesel serisi üzerinde çalışmaya başladığında bile hala “doğru bilgilere erişim sağladığımızda, insanların bu bilgilere yönelmek isteyeceği” düşüncesine sahip olduğunu belirtiyor.

Ancak belgesel çekimleri sırasında yanıltıcı bilgi uzmanlarıyla yaptığı konuşmalar, Gates’in şunu fark etmesine neden oldu: Kendisi de daha önce sahip olduğu inançları doğrulayan bilgileri arama eğiliminde.

“Ben bile bazen bu tuzağa düşüyorum" diyen Gates, "Diyelim ki sevmediğim bir politikacı hakkında internette biraz eleştirel bir makale görüyorum. Abartılmış olsa bile o makaleyi okumaktan zevk alıyorum" diyor.

Kuralları kim belirleyecek?

Gates, yanıltıcı bilgilerin yayılmasını nasıl durduracağını tam olarak bilmiyor.

Bilgi sınırlamanın ifade özgürlüğüne zarar verebileceği argümanına duyarlı olduğunu, ancak bazı kuralların belirlenmesi gerektiğini kabul ediyor. Bu kuralları kimin belirleyeceği konusunda ise net değil.

Yanıltıcı bilgiyle mücadele için yaygın yöntemler arasında internet okuryazarlık programları ve sosyal medya platformlarının içerik denetimi bulunuyor. Ancak araştırmacılara göre, bu çabalar yalnızca sorunun yüzeyini kazıyor.

Google yöneticisi Beth Goldberg, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, yapay zeka araçlarının yanıltıcı bilgileri ve toksik konuşmaları tespit etmede yardımcı olabileceğini belirtmişti. Ancak Gates’in de dediği gibi, teknoloji bir çözüm ürettikçe, başka birileri bu çözümleri aşmanın yollarını buluyor.

Yanıltıcı bilgi sorunu, interneti kullanan milyarlarca insana çoktan ulaşmış durumda.