Biden'ın adaylıktan çekilmesine hangi lider, ne dedi?

PAYLAŞ
  • Bir süredir adaylığı tartışılan ABD Başkanı Joe Biden, yarıştan çekildiğini açıkladı. Açıklamanın ardından dünya liderleri de Biden hakkında açıklamalar yaptı.
  • Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Biden'ı "Gerçek bir dost" olarak tanımlarken, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov seçimlere kadar birçok şeyin değişebileceğini söyledi.
Biden'ın adaylıktan çekilmesine hangi lider, ne dedi?
Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, kasım ayındaki seçimler için adaylık yarışından çekildi. Demokrat Parti'nin adayı olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekledi. Dünyada hangi lider, Biden'ın çekilmesi hakkında ne dedi?

Biden, özellikle Donald Trump ile girdiği münazaranın ardından partinin üyeleri tarafından yarıştan çekilmesi konusunda baskı altındaydı. Geçen zaman içinde Biden'ın yarıştan çekme ihtimali gittikçe kuvvetlendi ve sonunda beklenen oldu.

"Gerçek bir dost"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Biden'ı “gerçek bir dost” ve “Kanadalıların ortağı” olarak nitelendirdi. Trudeau, Instagram üzerinden yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

"Başkan Biden’ı yıllardır tanıyorum. O harika bir insan. Yaptığı her şeyi ülkesine olan sevgisiyle yapıyor. Başkan olarak, Kanadalıların ortağı ve gerçek bir dost. Başkan Biden ve First Lady’ye teşekkür ederim."

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise Biden'ın bu kararı Amerikalılar için en iyisi olduğuna inanarak aldığını ve başkanlığının geri kalan süresince birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı Donald Tusk'a ve Çekya Başbakanı Petr Fiala'ya göre Biden'ın kararı, ABD’nin daha büyük çıkarları doğrultusunda alındı. Tusk, X hesabından şunları söyledi:

“Sevgili Başkan Joe Biden. Aldığınız birçok karar sayesinde Polonya, Amerika ve dünya daha güvenli hale geldi, demokrasi daha güçlü oldu. Son kararınızı açıklarken de aynı motivasyonla hareket ettiğinizi biliyorum. Muhtemelen hayatınızdaki en zor karardı."

Benzer şekilde, Fiala da Biden’ın adımını "Sorumlu ve kişisel olarak zor bir adım ama bu durum onu daha da değerli kılıyor” diye değerlendirdi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Biden’ın ABD’nin çıkarlarını en iyi şekilde gözeterek hareket ettiğini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Biden’a destekleri için için teşekkür etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy de Biden’ıa destekleri için teşekkür edenler arasındaydı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, seçimlere dört ay kaldığını, bu sürenin birçok şeyin değişebileceği uzun bir dönem olduğunu söyledi.

Bir Rus medya kuruluşuna konuşan Peskov, "Sabırlı olmalı ve sonraki gelişmeleri dikkatlice izlemeliyiz. Önceliğimiz özel askeri operasyon hedeflerine ulaşmak, ABD seçim sonuçları değil" dedi.

Eski Başkan Barack Obama, Biden’ın geçmişini övdü ve onu “değerli bir dost ve ortak” olarak nitelendirdi:

"Biden’ın siyasi manzarayı inceleyip yeni bir adaya meşaleyi devretmesi gerektiğine karar vermesi, hayatındaki en zor kararlardan biri olmalı."

ABD başkanlık seçimleri 2024