BHP: Yapay zeka büyüdükçe bakır kıtlığı derinleşebilir

PAYLAŞ
  • BHP, yapay zekanın enerji yoğun hesaplama ihtiyaçlarının 2050’ye kadar bakır talebini yılda 3,4 milyon ton artıracağını tahmin ediyor.
  • BHP, küresel bakır talebinin 2021’deki 30,4 milyon tondan 2050’de 52,5 milyon tona yükselmesini bekliyor, bu yüzde 72’lik bir artış anlamına geliyor.
  • BHP, 2020’lerin sonlarında artan talep nedeniyle bakırda arz sıkıntısı yaşanabileceğini ve bunun fiyatlarda ciddi bir artışa yol açabileceğini belirtiyor.
BHP: Yapay zeka büyüdükçe bakır kıtlığı derinleşebilir

Dünyanın en büyük madencilik şirketlerinden BHP, yapay zekanın (AI) büyümesinin, temiz enerji geçişinde kritik bir metal olan bakır üzerindeki baskıyı artıracağını açıkladı. Şirket, veri merkezleri ve yapay zekanın enerji yoğun hesaplama taleplerinin, 2050 yılına kadar küresel bakır talebini yılda 3,4 milyon ton artırabileceğini belirtti.

Yapay zeka ve veri merkezleri bakır talebini artırıyor

BHP'nin finans direktörü Vandita Pant, Financial Times’a verdiği demeçte, veri merkezlerinin şu anda bakır talebinin yüzde 1’inden daha azını oluşturduğunu, ancak bu oranın 2050’ye kadar yüzde 6 ila yüzde 7’ye çıkmasının beklendiğini ifade etti. Pant, “Veri merkezlerinde çok fazla bakır var” dedi. Veri merkezlerinin bakıra olan talebi arttıkça, bu durum zaten sınırlı olan bakır arzını daha da zorlayacak.

BHP, küresel bakır talebinin 2021’deki 30,4 milyon tondan 2050’de 52,5 milyon tona çıkmasını bekliyor. Bu, yüzde 72’lik bir artış anlamına geliyor. Yapay zeka teknolojileri, dünya genelinde enerji sistemlerini ve emtia taleplerini yeniden şekillendirirken, bu talep artışı bakır kıtlığını daha da derinleştirebilir.

Bakır kıtlığı madencilik yarışını tetikliyor

Bu beklentiler, madencilik şirketleri arasında bakır madenlerine erişim sağlama yarışı başlattı. BHP, bu yıl başlarında Londra borsasında işlem gören Anglo American’a 39 milyar sterlinlik bir teklif yapmış, ancak başarısız olmuştu. Temmuz ayında ise BHP, Kanada’nın Lundin Mining şirketiyle birlikte keşif şirketi Filo’yu 3 milyar dolara satın aldı. Filo’nun varlıkları arasında gelecekte umut vadeden bakır yatakları bulunuyor.

Bakır, elektrik kabloları, elektrikli araçlar ve güneş enerjisi çiftlikleri gibi temiz enerji hedeflerine ulaşmak için gerekli olan pek çok üründe kullanılıyor. Birçok analist, orta ve uzun vadede küresel bir bakır kıtlığı bekliyor. Veri merkezleri ve yapay zeka uygulamaları, daha fazla enerji yoğun çipler kullanarak bu kıtlığı daha da derinleştirebilir. BMO Capital Markets emtia analisti Colin Hamilton, “Veri merkezlerine enerji sağlamak bakır yoğun bir süreç” diyerek bu talebin artacağını vurguladı.

Çin talebi zayıf, fiyatlar dalgalanıyor

Öte yandan, Çin’deki zayıf bakır talebi, bu yıl fiyatlar üzerinde baskı yaratmış durumda. Bakır fiyatları, şu anda ton başına 9.207 dolardan işlem görüyor ve Mayıs ayında görülen zirveye göre yüzde 15 düşüş gösterdi. Ancak BHP’nin tahminlerine göre, bu yıl ve önümüzdeki yıl bakır piyasasında arz fazlası bekleniyor. Bu fazlanın 2020’lerin sonlarına doğru talebin arzı geçmesiyle tersine dönmesi bekleniyor.

BHP, 2020'lerin son üçte birlik diliminde artan bakır talebinin, arzın yetersiz kalması nedeniyle bakır fiyatlarında ciddi bir artışa yol açabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: cnbce.com