BBVA, Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin not artırımını yorumladı
- BBVA raporuna göre, bu artış Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini düşürecek ve yatırımcı güvenini artıracak.
- BBVA'ya göre kredi notu artışı, piyasa likiditesini artıracak ve Türkiye’nin ekonomik ve finansal geleceği için olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.
- Fitch’in 6 Eylül’de ve S&P’nin 1 Kasım’da yapacağı değerlendirmelerde de not artış beklentilerinin güçlendiğini belirtti.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırarak B3’ten B1’e yükseltti. BBVA'nın piyasa stratejisi raporunda bu gelişmenin Türkiye ekonomisi ve finansal piyasalar üzerindeki önemli etkileri değerlendirildi. Moody's'in kredi notu artırımının Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen devlet tahvilleri üzerinde de olumlu etkiye sahip olacağı belirtildi.
Yabancı yatırımcı ilgisi
Tufan Cömert ve Ana Munera imzasını taşıyan raporda BBVA, Türkiye’nin kredi notunun artmasının yabancı yatırımcılar için önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Kredi notunun artması, Türkiye’nin borçlanma araçlarına olan güveni artıracak ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekecektir. Raporda, "Türkiye’nin kredi notunun artırılması, borçlanma maliyetlerini düşürecek ve ekonomik büyümeyi destekleyecek" ifadesi kullanılıyor.
Piyasa likiditesi ve faiz oranları
Kredi notu artışının, tahvil piyasasında işlem hacmini ve likiditeyi artıracağı belirtiliyor. Daha yüksek kredi notuna sahip Türk varlıkları, daha geniş bir yatırımcı tabanı tarafından talep edilecek ve bu da piyasalarda işlem hacmini ve likiditeyi artıracaktır. BBVA raporunda, "Bu gelişme, Türkiye tahvil piyasalarında işlem maliyetlerini azaltacak ve piyasa derinliğini artıracaktır" deniliyor.
CDS primleri ve faiz oranları
Türkiye'nin kredi notunun artması, ülkenin risk primini azaltacak ve CDS (Credit Default Swap) primlerinin düşmesine yol açacaktır. BBVA, Türkiye'nin CDS priminin 220-230 baz puan seviyelerine düşmesinin beklendiğini ifade ediyor. Bu durum, tahvillerin faiz oranlarını da olumlu yönde etkileyecektir. Raporda, "Düşen enflasyon, iyileşen mali ve dış dinamikler ve gelecekteki not artırımı beklentisi, kredi piyasasına ihtiyaç duyulan desteği sağlayacaktır" deniliyor. Morgan Stanley de haziran ayında paylaştığı değerlendirmesinde Türkiye'nin CDS beklentisini düşürerek satış önermişti.
Kısa vadeli dalgalanmalar
BBVA, kredi notu artışının kısa vadede TURKGB piyasasında bazı dalgalanmalara yol açabileceğini belirtmekle birlikte, genel olarak bu gelişmenin piyasalar üzerinde olumlu bir etkisi olacağını öngörüyor. Raporda, "Moody’s’in not artırımının ardından, piyasanın yeni beklentisinin 'Türkiye’nin yeniden yatırım yapılabilir seviyeye yaklaştığı' yönünde olacağı" ifade ediliyor.
Kredi notu artışının genel etkileri
BBVA, "Moody’s’in atadığı notun ve bu notun etkilerinin tutarsız olduğunu uzun süredir savunuyorduk. Bu nedenle en az iki kademe bir artışın gerekli olduğunu düşünüyorduk. Bu anlamda, bu artış bizim için hiç de sürpriz olmadı" ifadesini kullandı. Piyasa beklentisi bir kademe artış yönündeydi.
Türkiye, bu yükseltme ile birlikte başlıca kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında, pozitif görünüm ile aynı seviyede değerlendiriliyor. BBVA raporunda, "Bu, tüm yatırımcı türlerini cezbetmek veya Türkiye’nin portföylerdeki ağırlığını bir gecede değiştirmek için yeterli olmayabilir, ancak Türkiye’nin doğru yolda olduğunu gösteren bir başka teyittir" denildi.
FATF’nin gri listesinden çıkarılmasının ardından, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu artırma konusunda daha istekli olacakları yönünde beklentiler vardı. BBVA, yerel dinamiklerin iyileşmesi ile birlikte, Fitch’in 6 Eylül’de ve S&P’nin 1 Kasım’da yapacağı değerlendirmelerde de not artış beklentilerinin güçlendiğini belirtti.