Basketbol tarihinin en yüksek maaş alan takımı

PAYLAŞ
  • Bu yıl Paris Olimpiyatları'nda ABD erkek basketbol takımının oyuncuları dikkat çekiyor. NBA'in en yüksek maaşlı yıldızları oyunlarda ter dökecek.
  • Basketbol tarihinin en yüksek maaş alan takımı, 1992'nin Rüya Takımı'nı anımsatıyor. Ancak arada yarım milyar dolarlık önemli bir fark var.
Basketbol tarihinin en yüksek maaş alan takımı
Fotoğraf: Reuters

LeBron James, Kevin Durant ve Stephen Curry. NBA'in yıldızları Paris Olimpiyatları'nda rakiplerine karşı mücadele edecek. Olimpiyatlara katılan ABD erkek basketbol takımı aynı zamanda basketbol tarihinin en yüksek maaş alan takımı.

ABD Takımı o kadar güçlü ki, koç Steve Kerr, ilk beş oyuncularını yedeklere çekip sadece yedekleri oynatsa bile hala dünyanın en iyi kadrosuna sahip olacağı söyleniyor. The Wall Street Journal'a göre bu kadar yetenekli bir takımın aynı soyunma odasında toplanmasının son örneği Michael Jordan, Magic Johnson ve Larry Bird’ün Rüya Takım'da olduğu 1992 yılıydı. Ancak yine de en iyi iki ABD takımı arasında çok önemli bir fark var. Bu fark neredeyse yarım milyar dolar ediyor.

Bu yılki ABD Takımı'nda yer alan oyuncular, NBA’deki günlük işlerine döndüklerinde toplam 504 milyon dolar maaş alacaklar ve bu onları sadece Paris’in en göz alıcı ya da en korkutucu takımı değil, aynı zamanda basketbol tarihinin en yüksek maaşlı takımı yapıyor. Öte yandan 1992'deki Rüya Takım'ın toplam maaşı 35 milyon dolardı. Bu da 2024 takımlarındaki çoğu oyuncunun bireysel maaşlarından bile daha az.

NBA yıldızları yaz tatillerini kırmızı, beyaz ve mavi formalarla geçirmeye başladığından beri Olimpiyatlar’daki en zengin sporcular oldular. Ancak günümüzdeki paralar o kadar büyük ki gerçek dışı görünüyor. 2016’da ABD Takımı’nın ortalama maaşı 20 milyon dolardı. 2021’de bu rakam 25 milyon dolara çıktı. Şimdi ise 42 milyon dolar. Ancak tabii ülkesini temsileden bu takım Olimpiyatta da ücretsiz oynuyor. Ancak Amerikalılar, hiçbir miktar paranın bir altın madalya satın alamayacağının farkında.

Okyanusu geçtikleri zaman maaşları ikinci plana düşebiliyor. Çünkü NBA basketbolu ve uluslararası basketbol aslında birbirinden farklı sporlar ve birçok takımın, bu 500 milyon dolarlık süper takımı yenmeye can attığı biliniyor.

Yetenek de önemli

Kerr, her ne kadar oyuncularına Rüya Takım'ın altın madalyaya giden yolunu hatırlatarak "Bu 1992 değil" dese de ABD'nin erkek basketbol takımının Paris’ten altın madalyasız dönmesinin büyük sürpriz olacağı düşünülüyor. Bu sadece finansal farkın devasa olmasından değil. Amerikalılar ve diğer takımlar arasındaki yetenek farkı da kağıt üzerinde en az o kadar büyük. Kadrodaki hemen herkes bir NBA All-Star’ı.

NBA oyuncuları, Olimpiyatlardaki yüksek maaşlı tek sporcular değil. Ancak tenis efsaneleri, şampiyon golfçüler ve diğer yüksek maaşlı profesyonel sporcular, performanslarına bağlı olarak ödeme alıyorlar.

En yüksek maaşlı takımın oyuncuları yaşlarıyla da öne çıkıyor

Günümüz basketbol oyuncuları, son on yılda NBA ekonomisini dönüştüren kazançlı medya anlaşmaları sayesinde inanılmaz derecede zenginleşti. Ancak bu özel takımın bu kadar paraya sahip olmasının bir başka nedeni daha var: Yaşları.

ABD Takımı’nın kadrosu, dört ve hatta sekiz yıl önce zirve dönemlerinde olan oyuncularla dolu. Oyuncular NBA’de ne kadar uzun süre kalırlarsa, o kadar çok para kazanmalarına izin veriliyor. James (39), Curry (36) ve Durant (35) bir basketbol jenerasyonunu tanımladılar ve maaşları bunu kanıtlıyor.

Takım arkadaşları da Paris’te bütçeyle dolaşmıyorlar. Anthony Edwards, bu takımın en genç oyuncusu, 22 yaşında. Yakında NBA maaşı olarak Michael Jordan’ın kariyerinde kazandığından daha fazlasını kazanmış olacak.