Bankacılık devi HSBC yeniden yapılanma sürecine girdi ve ilk kadın CFO'sunu atadı

PAYLAŞ
Bankacılık devi HSBC yeniden yapılanma sürecine girdi ve ilk kadın CFO'sunu atadı

HSBC, yaptığı bir açıklamada son on yılın en büyük yeniden yapılanma planını duyurdu. The New York Times'ta yer alan habere göre banka, ticari ve yatırım bankacılığı operasyonlarının bazı kısımlarını birleştirerek şirketi dört ana bölüme ayırma kararı aldı. Bu değişiklikler, Avrupa'nın en büyük kredi kuruluşu olan HSBC'nin maliyetleri düşürme hedefi ve Çin ile Batı arasındaki diplomatik gerilimler içinde denge arayışının bir parçası olarak gerçekleştirildi.

Bu kapsamda HSBC, İngiltere ve Hong Kong bankacılık birimlerini iki bağımsız yapı haline getirecek. İngiltere ve Hong Kong dışındaki ticari bankacılık ve yatırım bankacılığı operasyonları ise yeni oluşturulan ticari ve kurumsal bankacılık birimine entegre edilecek. Aynı zamanda, uluslararası servet yönetimi ve birinci sınıf bankacılık bölümü, özel bankacılık, varlık yönetimi ve sigorta faaliyetlerini tek bir çatı altında birleştirecek. HSBC, Asya-Pasifik ve Orta Doğu operasyonlarını birleştirerek Doğu Bölgesi adlı yeni bir yapı oluştururken, Avrupa, Britanya ve Amerika kıtalarındaki operasyonlar başka bir bölüm altında toplanacak.

Yönetimde de önemli değişiklikler yapılacak. HSBC’nin Baş Risk ve Uyumluluk Sorumlusu Pam Kaur, mali işler sorumlusu olarak atanacak. 2013 yılında bankaya katılan Kaur, HSBC'de bu pozisyona gelen ilk kadın olacak.

Küresel bankacılık sektörü, faiz oranlarının düşmesi nedeniyle maliyetleri kontrol altında tutma çabası içinde. HSBC, beklenenden daha iyi ikinci çeyrek sonuçları açıklasa da bazı analistler, bankanın Federal Rezerv ve diğer merkez bankalarının uygulayabileceği büyük faiz indirimlerinden olumsuz etkilenebileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

HSBC ayrıca Çin ile Batı arasındaki ticari gerilimlerin merkezinde yer alıyor. Londra'da listelenen banka, gelirinin büyük bir kısmını Asya'dan elde ediyor. 2019 yılında Hong Kong'da yaşanan demokrasi yanlısı protestolar sırasında HSBC'nin bu gerilimlerin ortasında kalması, banka için zorlu bir süreç yaratmıştı. Geçtiğimiz yıl, HSBC'nin en büyük hissedarlarından biri olan Çinli sigortacı Ping An’ın desteğiyle gündeme gelen bankanın Asya operasyonlarını ayırma planı, yatırımcılar tarafından reddedildi.

Bugün açıklanan değişiklikler ise yatırımcılar üzerinde çok fazla etki yaratmadı. HSBC hisseleri, son bir yılda yüzde 10 oranında artış göstermiş olmasına rağmen, piyasaların açılmasıyla birlikte sabit kaldı. Bu duruma, yeniden yapılanma planının kaç kişinin işini kaybedeceği ve ne kadar maliyet tasarrufu sağlanacağı gibi detaylar içermemesinin neden olduğu düşünülüyor. Bazı analistler, hangi diğer bölümlerin bu değişimden etkileneceğini merak ediyor.