Bakır üreticilerinden volatilite uyarısı

PAYLAŞ
  • Bakır üreticileri, enerji dönüşümü için gerekli olan bakır arzında yaşanan yetersizliklerin fiyatlarda dalgalanmalara yol açabileceği uyarısında bulundu.
  • Sektör temsilcileri, yeni maden izinlerinin yavaş ilerlemesi nedeniyle talep ve arz arasında dengesizlikler yaşandığını belirtti.
  • Çin’in teşvik önlemlerinin bakır talebini artırması beklenirken, bazı analistler megaproje yatırımlarının mevcut fiyat artışlarına rağmen yetersiz kalabileceğini vurguladı.
Bakır üreticilerinden volatilite uyarısı

Bakır üreticileri, bakırın fiyat oynaklığına dair uyarılar yapmaya devam ediyor. Temiz enerji dönüşümünün temen yapı taşlarından biri olan bakır fiyatları, geçen hafta, Çin'in açıkladığı teşvik önlemlerinin etkisiyle, yüzde 6 artarak son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı ve ton başına 10 bin dolara ulaştı.

Şilili bakır üreticisi Antofagasta’nın CEO'su Iván Arriagada, yeni madenlere izin verilmesi konusunda hükümetlerin yeterince hızlı adım atmadığını ve bu durumun bakır talebi ile arzı arasında bir "uyumsuzluk" yarattığını belirtti.

Arriagada, önümüzdeki on yıl içinde, dünya çapında Şili’nin mevcut bakır üretimine eşdeğer bir üretim eklenmesi gerektiğini, aksi takdirde enerji dönüşümünün gecikebileceği uyarısında bulundu.

Bakır, elektrik şebekeleri, kablolama ve elektrikli araçlar gibi pek çok teknolojinin temelini oluşturuyor.

Arriagada, bu kritik metalin beklenen arz sıkıntısının fiyat dalgalanmalarını daha da şiddetlendireceğini vurguladı Ayrıca, fiyat dalgalanmalarının zaman zaman keskin olacağını da söyledi. Arriagada, bakır piyasasının özellikle kısa vadeli makroekonomik değişimlere çok duyarlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Financial Times'ın haberine göre Mercuria’nın metal ve madencilik araştırmaları başkanı Nicholas Snowdon da bakır fiyatlarındaki volatilitenin süreceğini ifade etti.

Bakır fiyatları mayısta rekor kırmıştı

Fiyatlar, yenilenebilir enerji talebinin artması ve arzın kısıtlı kalması nedeniyle mayıs ayında 11.100 doları aşarak rekor kırmıştı. Ancak, yaz boyunca bazı analistlerin madencilerin kıtlık tahminlerine şüpheyle yaklaşması üzerine fiyatlar düşüş gösterdi.

Kanadalı bakır ve çinko üreticisi Teck Resources’ın CEO’su Jonathan Price, Çin’in teşvik önlemlerinin bazı yeni talepleri tetiklemesi gerektiğini belirtti. Ancak, bakır fiyatlarındaki artışların dahi dünyanın ihtiyaç duyacağı bazı megaproje inşaatlarını teşvik etmeye yeterli olmayabileceği uyarısında bulundu.

Yeni madenlerin kurulması genellikle yıllar, hatta bazen on yıldan fazla sürebiliyor. Bu durum, altyapı ve otomobil bataryaları gibi önemli sektörlerde bakır ve lityum gibi metallerde yaklaşan arz sıkıntısı endişelerini artırıyor.

Bakır arzının artırılması yönünde çağrılar devam ediyor

Anglo American’ın CEO’su Duncan Wanblad, dünyanın "bakırın ne kadar önemli olduğu konusunda neredeyse tamamen hemfikir olduğunu" belirtti ve şirketinin kısa vadede bakırı öncelik olarak alması gerektiğini söyledi.

Altın madencisi Newmont’un baş geliştirme sorumlusu Peter Toth ise, "Sektör veya toplumsal düzeyde birilerinin daha fazla bakır madeni inşa etmesi gerekiyor," diyerek arzın artırılması çağrısında bulundu.