Bakır fiyatları altı haftanın zirvesine yaklaştı

PAYLAŞ
  • ABD'de faiz indirimleri beklentisi ve yeni yatırımcı talebi, bakır fiyatlarını altı haftanın en yüksek seviyesine yaklaştırdı.
  • Bakır, Fed'in para politikalarındaki olası gevşeme beklentileriyle güçlenirken, özellikle enerji dönüşümü ve inşaat sektörlerindeki kritik rolüyle talebin artacağı öngörülüyor.
  • Wall Street bankaları, bakır piyasasının bu yıl güçlü bir boğa dönemi yaşayacağını öngörüyor.
Bakır fiyatları altı haftanın zirvesine yaklaştı
Fotoğraf: iStock

ABD'de faiz indirimlerinin yakında gerçekleşeceğine dair piyasa iyimseriliği ve yeni yatırımcı talebinin etkisiyle bakır fiyatları altı haftanın en yüksek seviyesine yaklaştı.

New York'ta işlem gören eylül ayı teslimatlı bakır fiyatı, kilogram başına 9,31 dolara çıktı. 19 Temmuz'da bakır fiyatı günü, 9,35 dolardan kapatmıştı.

Londra Metal Borsası'nda ise üç aylık bakır, metrik ton başına yaklaşık 9,378 dolardan işlem görüyor.

Bu arada, Londra Metal Borsası'ndaki (LME) üç aylık bakır da metrik ton başına yaklaşık 9.378 dolardan işlem görüyor.

Son haftalarda kırmızı metalin fiyatları istikrarlı bir şekilde yükseldi. Böylece ağustos ayı başlarında dört ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra yaşanan kayıplar telafi edilmiş oldu.

Saxo Bank'ta emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, "Düzeltmenin en kötüsünün sona erdiğine inanıyoruz, ancak bakırın daha güçlü bir toparlanma yapabilmesi için talep temelinin iyileşmesi gerekiyor" dedi.

Uzun zamandır Fed'in faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. Hansen'e göre bu döngü başladığında, daha düşük finansman maliyetleriyle birlikte yapılacak stok yenilenmeleri talebin iyileşmesini sağlayabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, cuma günü yaptığı açıklamada, "Politikanın ayarlanma zamanı geldi" dedi Ancak indirimin zamanlaması veya kapsamı hakkında kesin bir bilgi vermekten kaçındı.

ABD faiz indirimlerinin bakır fiyatlarına fayda sağlaması bekleniyor. Bu sayede gevşek para politikası üreticiler ve inşaat firmaları üzerindeki mali baskıyı hafifletecek.

Bakır talebi, ekonomik sağlığın bir göstergesi olarak geniş çapta kabul edilir. Kırmızı metal, enerji dönüşüm ekosistemi de dahil olmak üzere çeşitli sektörler için kritik öneme sahip. Ayrıca elektrikli araçlar, elektrik şebekeleri ve rüzgar türbinlerinin imalatında hayati bir rolü var.

Bakır fiyatlarında boğa beklentisi

Wall Street bankaları, bu yıl bakır fiyatlarının görünümüne ilişkin iyimser bir tutum sergiledi. Arz risklerini ve enerji dönüşümü metallerine olan talebin iyileşmesini gerekçe gösterdi.

Nitekim Citi'deki analistler, Nisan ayının başlarında, bu yüzyılın ikinci büyük bakır boğa piyasasının başladığını belirtmişti. İlk boğa döngüsünden bu yana yaklaşık 20 yıl geçti.

Saxo Bank'tan Hansen, rallinin New York'ta pound başına 4.22 doları ve Londra'da ton başına 9.320 doları görüp dirençle karşılaştıktan sonra durakladığını söyledi. Hansen'e göre yaşanacak bir kırılma, sırasıyla 4.31 dolar ve 9.500 dolara kadar bir genişlemeyi mümkün kılacak.