Bakan Şimşek: Programımız çalışıyor, doğru yoldayız

Safa Gümüş
PAYLAŞ
Bakan Şimşek: Programımız çalışıyor, doğru yoldayız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ekonomik programın ilk yılını değerlendirdi. Şimşek, mali disiplinden sürdürülebilir cari açığa, rezerv birikiminden dezenflasyon sürecine kadar birçok başlıkta olumlu gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

"Mali disiplin sağlandı"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali disiplinin sağlandığını ifade ederek, bütçe açığının deprem harcamaları hariç milli gelire oranının 2023'te yüzde 1,6 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Şimşek, 2024'te bu oranı yüzde 5'in, 2025'te ise yüzde 3'ün altına indirme hedefinde kararlı olduklarını belirtti.

"Swap hariç net rezervler pozitif bölgede"

Son günlerde piyasada sıkça takip edilen TCMB rezervlerinin olumlu gidişatına değinen Şimşek, TCMB'nin brüt rezervlerinin 44 milyar dolar artarak 142 milyar doları aştığını, swap hariç net rezervlerin pozitife döndüğünü ekledi. Programa uygun bir şekilde KKM'den çıkışı gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Şimşek, KKM stokunun 1,2 trilyon TL azaldığını ve TL mevduatın toplam içindeki payının 16,2 puan arttığını açıkladı.

"Enflasyonda en kötüsü geride kaldı"

Yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin geride kaldığını söyleyen Şimşek, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş dönemine girildiğini söyledi. Piyasanın 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin yüzde 33,2, 24 ay sonrası beklentisinin ise yüzde 21,3 seviyesinde olduğunu kaydetti. Şimşek, risk priminin (CDS) 440 baz puan düştüğünü, kredi notunun arttığını ve görünümün pozitif olduğunu vurguladı.