Avrupa'nın unicorn'ları küçülüyor

PAYLAŞ
  • Avrupa'daki unicorn'ların değerlemeleri, son dönemde yaşanan finansman azalması nedeniyle düşüyor.
  • 2021 ve 2022 yıllarındaki büyüme döneminin ardından yalnızca birkaç yeni unicorn ortaya çıktı. Finansman arayan girişimlerin önemli bir kısmı daha düşük değerlemelerle fon buluyor.
Avrupa'nın unicorn'ları küçülüyor

Avrupa'daki unicorn'lar, 2021 ve 2022 yıllarını ihtişamlı geçirdi. Şimdi ise o günlerin geride kalmaya başladığı konuşuluyor. Kolay finansman ve yatırımcıların karlılık konusundaki kayıtsızlığı, değerlemelerin artmasına yol açmıştı. Ancak, son dönemdeki finansman tedarikindeki azalma bu değerlemeleri eski ve geçersiz hale getiriyor.

PitchBook'un en kötü senaryosuna göre, Avrupa'daki yatırım evreninin toplam değerinin yaklaşık 100 milyar euro kadar aşırı değerlenmiş olabileceği ifade ediliyor. Bu aşırı değerlenme, toplam değerin beşte birinden fazlasına denk geliyor. Bu da kıtanın 139 unicorn'undan bazılarının artık bu unvana layık olmayabileceği anlamına geliyor.

Bu yıl itibarıyla, finansman arayan her beş girişimden ikisi, önceki değerlemelerinin altında bir değerle finansman sağlamış durumda. Geçen yıl yalnızca birkaç yeni unicorn ortaya çıktı ve net sayı 2022’den bu yana neredeyse sabit kaldı.

Avrupa'nın üzerinde beliren bulutlar, kaçınılmaz gibi görünüyor.

Avrupa, 1 milyar doları aşan girişimler yaratmada her zaman ABD ve Çin’in gerisinde kalmış durumda.

Yatırımcıların, yeni yatırım yapabilmeleri için paralarını geri almaları gerekiyor. Dağıtımın duraklaması, yeni nakit akışlarının da duraklaması anlamına geliyor. Bu nedenle, yeni bir şirketlerin büyüyeceği veya eski unicorn'ların değerinin artacağına dair görüş bildirenler azınlıkta.

Avrupa'da unicorn'lar arayışta

PitchBook’un en iyi senaryosu ise değerlemelerin sabit kalması.

Öte yandan sektörün umutsuzluğa düşmesi için henüz erken olduğu söyleniyor. Daha az finansman turu, finansmanın değişen kaynaklarına işaret ediyor. Bazı girişimler kendi nakit akışlarını yaratmaya başladı veya ellerinde önceki piyasa dönemlerinden kalan bir miktar nakit bulunduruyorlar.

Diğerleri ise girişim borcuna yöneliyor. Örneğin, ödeme uygulaması SumUp, bu yıl Goldman Sachs liderliğindeki kredi verenlerden 1,5 milyar euro topladı.

Avrupa, klasik girişim sermayesine daha az bağımlı hale geliyor. Kurumsal sermaye, finansman sağlama sürecinde daha büyük bir rol oynamaya başladı. Geçen yıl Avrupa girişim sermayesi finansmanının üçte birinden fazlasını hükümetler karşıladı.

Fintech, Avrupa'nın, özellikle finansal hizmetler ağırlıklı Britanya'nın en güçlü olduğu alan.

Sektördeki aşağı yönlü değerlemelere rağmen, birkaç ay önce 33 milyar dolardan 45 milyar dolara yükselen Revolut gibi başarılı örnekler mevcut. Ayrıca, Monzo da 5,9 milyar dolara kadar bir değerleme elde etti.