Avrupalılar çareyi uygun fiyatlı elektriklilerde arayacak

PAYLAŞ
  • Avrupalı otomobil üreticileri, sıkılaşan AB emisyon hedefleri ve Çin'den gelen yoğun rekabet nedeniyle gelecek yıl uygun fiyatlı elektrikli modelleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
  • Talep düşüşü ve artan maliyetler, üreticilerin karlarını olumsuz etkilerken, bazı markalar AB'nin emisyon hedeflerinin ertelenmesini talep ediyor.
Avrupalılar çareyi uygun fiyatlı elektriklilerde arayacak

Avrupalı otomobil üreticileri, Çin’den gelen sert rekabet ve yeni AB karbon emisyon hedefleri nedeniyle gelecek yıl elektrikli araç kışına hazırlanıyor. Şirketler bu kışı güvenli şekilde atlatabilmek için uygun fiyatlı elektrikli araç modellerine yöneliyor. Kısa süre önce Volkswagen, 2027 yılına kadar sekiz uygun fiyatlı elektrikli araç piyasaya süreceğini duyurmuştu. Şimdiye kadar kar uyarısı yapmayan tek Avrupalı üretici olan Renault için de sır, uygun fiyatlı hibrit teknolojisinde saklı.

Büyük Avrupalı üreticiler düşen talebin etkisiyle kaybettikleri pazar payını geri kazanmak için yeni araçlara odaklanmış durumda.

Renault CEO’su Luca de Meo, ay başında şirketin elektrikli araç işini destekleyecek bir batarya geri dönüşüm projesini duyurdu.

Volkswagen, Stellantis, BMW ve Mercedes-Benz yoğun rekabet, zayıf Avrupa talebi ve ABD'de artan stoklar gibi nedenlerle kar tahminlerini düşürmüştü.

AB emisyon hedefleri üreticileri zorlayacak

Sektör üzerindeki baskı, gelecek yıl yürürlüğe girecek olan AB emisyon hedefleriyle artacak. Bu hedefler, otomobil üreticilerinin filolarındaki karbon emisyonlarını azaltmalarını ve elektrikli ile hibrit araçların oranını artırmalarını gerektiriyor. Hedeflere ulaşamayan üreticiler ise büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Yöneticiler, tüketicilerin maliyet bilincinin artması ve Almanya gibi büyük pazarlarda sübvansiyonların kesilmesi nedeniyle elektrikli araç satışlarındaki büyümenin yavaşlamasıyla hedeflere ulaşmanın zorlaştığını belirtiyor.

Stellantis dışındaki bazı otomobil üreticileri, 2030'a kadar toplu olarak 51 milyar euroyu bulabilecek cezaları önlemek için bu hedeflerin hafifletilmesi veya ertelenmesi çağrısında bulundu.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, geçtiğimiz cuma günü İtalyan parlamentosunda yaptığı konuşmada, elektrikli araçlara geçişin otomobil üreticilerine önemli maliyetler getirdiğini belirtti ve "Tüketici daha fazla ödemek istemezken, sisteme yüzde 40 daha fazla maliyet ekliyoruz" dedi.

Fiyat savaşları kapıda mı?

Barclays analisti Henning Cosman’a göre, küresel otomobil üreticileri bu yıl Avrupa’da 100’den fazla elektrikli model piyasaya sürecek. Ancak satışları artırmak için fiyatların düşmesi, sektörde bir elektrikli araç kışına neden olabilir.

Cosman, "Bugün bir elektrikli araç almak tüketiciye yanlış bir karar gibi gelebilir, çünkü yakında daha uzun menzilli, daha yeni teknolojilere sahip ve muhtemelen daha ucuz bir araç alabileceğini biliyor" dedi.

Avrupalı otomobil üreticileri, 2025'te daha ucuz modeller sunmak zorunda kalacaklarını bilerek, bu yıl daha pahalı segmentlere odaklandı. Ancak bu strateji, 20 bin euro fiyat etiketiyle bazı modeller sunan Çinli BYD ve Xpeng gibi markalarla rekabet edebilmelerini zorlaştırıyor.

AlixPartners’tan Alexandre Marian, "Bir fiyat savaşı olabilir, ancak bu savaşı Avrupalıların kazanması kolay olmayacak" yorumunu yaptı.

Elektrikli araçlar, indirimlerden önce bile otomobil üreticileri için daha az karlı. Barclays’e göre, sektördeki brüt kar marjları içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla yaklaşık 15 puan daha düşük.

Paris Otomobil Fuarı’nda, Stellantis’in Çinli ortağı Leapmotor tarafından üretilen, 20 bin euronun altında fiyatlandırılan bir model sergilenecek. Renault ise yaklaşık 25 bin euro fiyatla elektrikli R5 modeline şimdiden sipariş almaya başladı.

Renault tarafından derlenen bir araştırmaya göre, AB emisyon hedeflerine uyum sağlamak için Avrupalı otomobil üreticilerinin pazar payını yüzde 20-22 seviyelerine çıkarması gerekiyor. Ancak şu anda bu oran yüzde 15’in altında.

Analistler, otomobil üreticilerinin daha temiz araçlar satan rakiplerinden emisyon kredisi satın alarak hedeflere ulaşabileceğini belirtiyor. Ancak bu, Volkswagen ve Ford gibi hedeflerin gerisinde kalan üreticilerin karlarını daha da düşürebilir.

Fransız otomobil lobisi PFA'nın başkanı Luc Chatel, Paris Otomobil Fuarı öncesi RTL radyo kanalına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Üreticiler ve tüm sektör, elektrikli araçlara geçiş için milyarlarca euro yatırım yapıyor. Ancak tüketiciler artık elektrikli araçlara yönelmiyor. Bu da, üreticilerin önümüzdeki yıl AB cezalarını ödemek zorunda kalabileceği anlamına geliyor."