Avrupalı otomobil üreticileri için 2025 de zor geçecek

PAYLAŞ
  • Avrupa otomotiv sektörü, Volkswagen ve Stellantis gibi devlerin kar uyarılarıyla durgunluk endişesi yaşıyor.
  • Çin’de artan rekabet, Avrupa’da azalan talep ve yavaşlayan elektrikli araç geçişi şirketlerin karşılaştığı en büyük sorunlar arasında.
  • Özellikle Çin pazarındaki gerileme, Avrupa’daki otomobil üreticilerini daha fazla indirim yapmak ve üretimlerini kısma yoluna itiyor.
Avrupalı otomobil üreticileri için 2025 de zor geçecek

Volkswagen ve Stellantis gibi büyük otomotiv devleri yakın zaman önce kar uyarıları yaptı. Avrupa otomotiv sektörü de bu yapılan uyarılarının etkisiyle durgunluk endişesi yaşamaya başladı.

Yılın başında Covid-19 kaynaklı tedarik zinciri sorunlarının çözülmesiyle sektörde bir normalleşme beklentisi hakimdi ve araç üretiminin birikmiş taleple birlikte yüzde 2’nin üzerinde artacağı öngörülüyordu. Ancak mevcut tablo, şirketlerin, Çin’deki yoğun rekabet, zayıf Avrupa talebi ve elektrikli araçlara geçişin yavaşlaması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

"İyileşme için 2025 bile erken"

Jefferies analisti Philippe Houchois, "Hepimiz işlerin normalleşeceğini varsaydık, ancak işler kötüye gidiyor. Olumsuz faktörlerde bir hızlanma var ve kötüleşmenin boyutu büyük" ifadeleriyle sektördeki olumsuz gidişatı özetliyor.

UBS analisti Patrick Hummel ise küresel otomotiv sektöründe temel sorunların hemen her coğrafyada mevcut olduğunu ve 2025 yılında bile bir iyileşme beklemenin erken olacağını belirtiyor.

Özellikle Çin’de yaşanan gelişmeler, Avrupa otomobil üreticilerini zorlamaya devam ediyor. Çin’in emlak sektöründeki yavaşlama, dünyanın en büyük otomobil pazarında önemli bir daralmaya yol açarken, yerel markaların üstün teknoloji ve düşük fiyat avantajı, Volkswagen ve Mercedes-Benz gibi markaların pazar payını düşürüyor.

Automobility verilerine göre, yabancı markaların Çin otomobil pazarındaki payı 2020 yılında yüzde 64 iken, 2024’ün ilk yedi ayında bu oran yüzde 37’ye geriledi. Alman otomobil üreticileri için düşüş daha da belirgin, dört yıl önce yüzde 25 olan pazar payları şimdi yüzde 15’in altına düşmüş durumda.

Avrupa’da ise yüksek faiz oranları, elektrikli araç satışlarındaki büyümenin yavaşlaması ve tedarikçi iflasları otomobil üreticilerini zorlamaya devam ediyor.

Stifel analisti Daniel Schwarz, 2025 yılının Avrupa’da zor bir yıl olabileceğini belirterek, otomobil üreticilerinin elektrikli araç satmak zorunda olduklarını, ancak tüketicilerin bu araçlara yeterince ilgi göstermediğini vurguluyor.

Volkswagen, Çin’deki pazar payı kayıpları nedeniyle Almanya’daki bazı fabrikalarını kapatmayı değerlendiriyor. Şirket, 2024 yılında kar marjının yüzde 5,6’ya düşeceğini tahmin ediyor. Avrupa genelinde uygulanan indirimlerin de Volkswagen, Stellantis ve Aston Martin gibi şirketlerin nakit akışlarına baskı yapacağı öngörülüyor. Porsche, tedarik zinciri sorunları nedeniyle temmuz ayında kar uyarısı yaparken, Aston Martin CEO’su Adrian Hallmark, son altı ila dokuz ay içinde büyük tedarikçilerin yaşadığı yangınlar ve iflaslar gibi olayların sektörü derinden sarstığını belirtti.

Son olarak, Stellantis’in ABD pazarında yüksek fiyat politikası nedeniyle zorluklar yaşadığı ve hisse değerlerinin mart ayından bu yana yarıya indiği bildirildi.