ECB faiz kararını açıkladı: 5 yıl sonra bir ilk

PAYLAŞ
  • Faizi en son 2019 yılında indiren ECB, aradan geçen 5 yılın ardından piyasaların beklediği kararı açıkladı.
  • Yapılan açıklamada belirli bir faiz patikası için taahhütün olmadığını söyleyen ECB, enflasyon tahminlerini de yukarı yönlü güncelledi.
  • ECB, 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a çıkarırken, 2025 büyüme tahminini düşürdü.
ECB faiz kararını açıkladı: 5 yıl sonra bir ilk
AA

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz kararını açıkladı.

Uzun zamandır gözler, ECB'nin Amerika Merkez Bankası'ndan (Fed) önce yapacağı faiz indirimine çevrilmişti. En son 2019 yılında faiz indiren ECB, piyasa beklentilerine paralel olarak faizde 25 baz puan indirime gitti. Uzun zamandır yüzde 4'te sabit tutulan faiz oranı, yüzde 3,75'e çekildi. Refinansman faizi ise yüzde 4,25 olarak kaydedildi.

"Belirli bir faiz patikası için taahhütümüz yok"

ECB Yönetim Konseyi'nin yaptığı açıklamada şu başlıklar öne çıktı:

"Belirli bir faiz patikası için önceden verilmis taahhütümüz yok. Enflasyon görünümü kayda değer şekilde iyileşti. Enflasyon gelecek yıl büyük olasılıkla hedefin üzerinde kalacak. Enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefini sağlamakta kararlıyız"

ECB, 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a çıkardı. 2025 yılı için büyüme tahmini yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e çekildi.

2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e çıkarken, 2025 yılı için enflasyon tahminini yüzde 2'den yüzde 2,2'ye çıkarıldığı açıklandı.

İndirimin ekonomiyi canlandırması bekleniyor. Analistlere göre ekonomik büyüme, borçlanma maliyetlerinin ne kadar düşeceğine bağlı. Öte yandan, yüksek enflasyonun faiz indirimlerini sınırlayabileceği belirtiliyor.

ECB, Temmuz 2022'nin ardından arka arkaya 10 toplantıda da faiz oranlarını toplamda 450 baz puan artırmıştı.

Ekim 2022'de Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 10,6'ya çıktı. Mayısta ise enflasyon yüzde 2,6'ya geriledi.

Eylül 2023'teki toplantıda refinansman faizini yüzde 4,50'ye çıkaran ECB, sonrasındaki toplantılarda herhangi bir değişikliğe gitmedi.

En son Nisan 2024'teki toplantıdan refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'te sabit tutma kararı çıktı.

ECB yetkilileri, euro bölgesindeki 20 ülkede enflasyonun 2022 sonlarında yüzde 10'un üzerindeyken son aylarda yüzde 2 hedefinin hemen üzerine gerilediğinin görülmesinin ardından borçlanma maliyetlerini düşürmeye niyetli olduklarını açıkça belirtmişlerdi. Bu düşüş, ECB'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yükselen fiyatlara yanıt vermek üzere tarihindeki en keskin faiz artışlarını gerçekleştirdikten sonra politikayı gevşetmeye başlaması için fazlasıyla yeterli bulundu.

ECB Başkanı Christine Lagarde'dan değerlendirme

Lagarde yeni faiz kararları için verilere bağlı olarak toplantıdan toplantıya karar vereceklerini söyledi.