ASML'nin açıklamaları küresel çip hisselerini aşağı çekti

PAYLAŞ
  • Asya ve Avrupa'da çip hisseleri, Hollandalı yarı iletken ekipman üreticisi ASML’nin hayal kırıklığı yaratan satış tahminleri açıklamasının ardından düşüş yaşadı.
  • Asya’da Japonya’nın Tokyo Electron hissesi yüzde 10′a yakın düşüşle en büyük kaybı yaşadı. Avrupa’da ise ASML hissesi yüzde 4 değer kaybederek ikinci günde de düşüşünü sürdürdü.
ASML'nin açıklamaları küresel çip hisselerini aşağı çekti

Hollandalı yarı iletken ekipman üreticisi ASML, açıkladığı satış tahminleriyle hayal kırıklığı yarattı. Bunun etkisiyle küresel çip hisseleri de düşüşe geçti. Sektöredeki hisseler genel olarak da geriledi.

ASML hisseleri, Avrupa ticaret seansının başlangıcında yüzde 5 oranında gerileyerek kayıplarını ikinci güne taşıdı. Şirketin hisseleri, salı günü yüzde 16’lık bir düşüşle piyasa değerinden 49,2 milyar euro (53,6 milyar dolar) kaybetmişti.

CNBC'nin haberine göre ASML’deki bu düşüş, diğer Avrupa yarı iletken firmalarını da aşağı çekti. Yarı iletken üretimi için wafer işleme ekipmanları sağlayan Hollandalı ASMI yüzde 2,3 düşerken, aynı sektörde faaliyet gösteren BE Semiconductors yüzde 1,9, STMicroelectronics yüzde 1,2 ve Alman çip üreticisi Infineon yüzde 1,1 değer kaybetti. Fransız yarı iletken malzeme üreticisi Soitec ise yüzde 0,9 düştü.

Asya'da da sert düşüşler

Asya piyasalarında da benzer bir tablo yaşandı. Japon yarı iletken üreticisi Tokyo Electron hisseleri yüzde 10'a yakın bir düşüşle en büyük kaybı yaşadı. Renesas Electronics yüzde 3’ten fazla değer kaybederken, test ekipmanı sağlayıcısı Advantest hisseleri yüzde 0,8 geriledi.

TSMC ve Foxconn, sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 1,6 oranında düşüş kaydetti.

Güney Koreli çip üreticisi SK Hynix, yüzde 1,6 değer kaybederken, dünyanın en büyük dinamik bellek (DRAM) üreticisi Samsung Electronics hisseleri de yüzde 1,9 düştü.

Bölgedeki bu kayıplar, büyük endeksleri de olumsuz etkiledi. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2'nin üzerinde değer kaybederken, Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 0,6, Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise yüzde 0,7 geriledi.

ASML’nin zayıf tahminleri sektörü sarstı

ASML, 2025 net satışlarının daha önce belirlenen 30-35 milyar euro aralığının alt kısmında gerçekleşmesini beklediğini açıkladı. Ayrıca, eylül çeyreği net siparişlerinin 2,6 milyar euro (2,83 milyar dolar) olduğunu bildirdi. Bu rakam, 5,6 milyar euro olan piyasa beklentisinin oldukça altında kaldı. Ancak net satışlar beklentileri aşarak 7,5 milyar euroya ulaştı.

Şirketin CEO’su, müşterilerdeki temkinli yaklaşımın sürdüğünü ve toparlanmanın daha yavaş ilerlediğini belirtti.

ASML’nin sert düşüşü, diğer küresel çip devlerini de etkiledi. Nvidia hisseleri yüzde 4,7, AMD ise yüzde 5,2 oranında geriledi.

Çin'deki zorluklar devam ediyor

ASML, ABD ve Hollanda hükümetlerinin Çin’e yönelik ihracat kısıtlamaları nedeniyle bu ülkede zor bir iş ortamıyla karşı karşıya. Şirketin CFO’su Roger Dassen, Çin pazarının sipariş defterlerinde ve genel iş hacminde daha "normal" bir yüzdeye geleceğini ve gelecek yıl gelirlerinin yüzde 20’sinin Çin’den gelmesini beklediklerini açıkladı. Haziran çeyreği kazanç raporuna göre, ASML’nin satışlarının yüzde 49’u Çin’den geliyor.