ASML CEO'su Fouguet: 2026 büyüme yılı olacak

PAYLAŞ
  • TSMC'nin önemli tedarikçilerinden biri olan ASML'nin CEO'su Christophe Fouquet, 2026'nın şirket için bir büyüme yılı olacağını söyledi. Şirket 2025'te ise daha düşük bir büyüme bekliyor.
ASML CEO'su Fouguet: 2026 büyüme yılı olacak

Hollandalı bilgisayar çipi ekipman üreticisi ASML'nin CEO'su Christophe Fouquet, 2026'nın şirket için bir büyüme yılı olacağını söyledi. Fouquet'e göre ABD hükümeti, Çin'e yönelik ihracat kısıtlamalarını sürdürmeye devam edecek.

ASML kısa süre önce, yapay zeka ile ilgili çipler dışında elektronik pazarların zayıf olduğunu söyleyerek 2025 yılında daha düşük bir büyüme öngördüğünü açıklamıştı. Fouquet'in açıklamaları da bu duyurudan yaklaşık bir hafta sonra geldi.

ASML'nin en büyük müşterisi olan Tayvanlı TSMC ise 2025'te satışlarının büyümesini bekliyor. Ancak bu büyümenin daha yavaş bir hızda gerçekleşmesini öngörülüyor.

Fouquet, "2026'nın da bir büyüme yılı olmasını bekliyoruz, ancak bunu çok yüksek bir kesinlikle sayısal olarak ifade etmek için henüz çok erken" dedi.

Fouquet, ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna bakılmaksızın şirketin Çin'e yönelik ihracatında baskının devam edeceğini öngördüğünü belirtti ve ekledi:

"Jeopolitik duruma baktığınızda, ABD'nin daha fazla kısıtlama için kendi tarafında baskı uygulamaya devam edeceği açık."

ASML, gelecekteki Çin satışlarının toplamının yüzde 20'sine düşeceğini ve bunun, kısıtlamalara tabi olmayan daha eski ekipmanları için geçerli olduğunu söyledi.

Fouquet, Hollanda ve Avrupa'nın daha fazla kısıtlamanın ulusal güvenlik mi yoksa ticaret politikası mı kapsamına girdiğini ve bu kısıtlamaların işe yarayıp yaramayacağını tartıştığını da belirtti.

Fouquet, "Diğer bir tartışma da bu durum, bize yardımcı mı oluyor yoksa zarar mı veriyor? ABD'deki birçok şirketin de bu soruyu sormaya başladığını görüyorum" diye de ekledi.