ABD'de iş hayatına 'sıcak' ayarı

PAYLAŞ
  • ABD'de havaların yüksek sıcaklıklara ulaşması insanların hayatını da sektörlerin iş yapış şekillerini de değiştiriyor.
  • Tarımdan teknolojiye inşaattan perakendeye hangi sektör, aşırı sıcaklara karşı hangi önlemleri aldı?
ABD'de iş hayatına 'sıcak' ayarı
Reuters

Dünyanın önemli bir kısmı sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Rekor sıcaklıklar nedeniyle Asya ve Avrupa'da yüzlerce insanın hayatını kaybettiği söyleniyor.

Hindistan, son 55 yılın en sıcak dönemlerini yaşarken Hindistan Sağlık Bakanlığı, 1 Mart ile 18 Haziran arasında 40 binden fazla sıcak çarpması vakası ve en az 110 doğrulanmış ölüm olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 2 milyon hacının gittiği Suudi Arabistan da sıcaklarla mücadele ediyor. Mısırlı sağlık ve güvenlik kaynakları Perşembe günü Reuters'a yaptıkları açıklamada, katılım sırasında en az 530 Mısırlının hayatını kaybettiğini söyledi.

ABD'de de rekor sıcaklıklar var.

Ohia ve Indiana'nın bazı bölgelerinde sıcaklığın 37,8 santigrat dereceyi aşacağı söyleniyor. Ülkede de olağanüstü sıcaklıklar nedeniyle birçok insanın yaşamı olumsuz etkilendi.

Tıpkı insanlar gibi sektörler de aşırı sıcaklardan etkileniyor. Yüksek sıcaklıklar şirketlerin çalışma şekillerini değiştirmesine neden oldu.

ABD'de iş hayatına 'sıcak' ayarı - Resim : 1

ABD'de hangi sektör, sıcak hava ile nasıl başa çıkıyor?

Reuters'ın haberine göre inşaat projelerinde işler yavaşlamış durumda. B. Riley Wealth'in baş piyasa stratejisti Art Hogan'a göre normalde iki gün süren iş süreçleri, çalışanların molaları sıklaştırması nedeniyle üç ya da dört güne çıkabiliyor. Çalışma değişikliklerinde iş günlerinin azaltılması etkili oluyor.

Öte yandan projelerin yavaşlaması malzeme satan şirketleri etkiliyor.

Ham petrolde de durum farklı değil.

Her ne kadar petrol rafineleri yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanmış olsa da verimlilikte mutlaka bir düşüş oluyor. Finansal hizmetler şirketi Macquarie Group, aşırı hava koşullarının petrol endüstrisine, yıllık rafinaj üretiminin yüzde 1,5 ile yüzde 2'si arasında bir maliyete neden olacağını tahmin ediyor. Sıcak iklimlerdeki rafineriler, çalışanların dışarıda geçirdikleri süreyi kısıtlıyor. Sıvı alım istasyonları kuruyor. Ayrıca iş vardiyaları, daha serin olması nedeniyle erken saatlere çekiliyor. Wood Mackenzie analistlerinden Austin Lin, gelen yüklenicilerin görev veya brifing beklemeden hemen projelere başlayabilmeleri için çalışmaları organize edeceğini söylüyor. Yaklaşık 43 santigrat derece civarındaki aşırı sıcakta işçiler, 1 saatin yalnızca 30 dakikasını çalışarak geçirebiliyor. Sağlıklı kalabilmek için düzenli molalar şart.

Perakende sektöründe klimalara, şortlara ve sıcak hava koşullarında işe yarayan diğer giysilere talep artıyor. Yüksek sıcaklıklarda perakendedeki en önemli konulardan biri çevrimiçi sipariş edilen ürünlerin teslim edilmesi oluyor. Amazon, sıcak havalarda sürücülerine serinlemeleri için daha fazla zaman verecek şekilde rotaları ayarladığını söylüyor. Ayrıca sürücülere araç içinde içecek soğutucular da veriliyor.

Sıcak hava, ulaşım sektörünü de olumsuz etkiliyor. Sıcaklar seyahati zorlaştırıyor. Uçak kanatları ısı nedeniyle çok fazla kaldırma kuvveti oluşturmuyor. Demiryollarında da benzer bir durum var. Isının rayları olumsuz etkileyebilme ihtimaline karşılık tren hızları düşürülüyor.

Büyük binalarda faaliyet gösteren şirketler, havayı daha az maliyetli sistemlerle dengelemeye çalışıyor. Sıcak havayı dışarı atmak için fanlar, çalışma ortamlarını soğutmak için sis ve bol miktarda kullanılabilir su devreye giriyor.

Tarımda kullanılan modern sıra ekim tarımı sayesinde ekim için tarlalarda çok az kişi çalışıyor. Yeni traktör kabinlerinin klimali olması da insan sağlığı için riski azaltıyor. Ancak bazı istisnalar var. Örneğin, California'da üzümler elle işleniyor. Bu da yükselen sıcaklıklarda çiftçiler için risk demek. Çiftçiler, hem mahsuller hem de insanlar için ekstra su ve gölge sağlamaya çalışıyorlar ve çalışma saatlerini kısaltıyorlar.

Teknoloji sektörü de sıcak havadan etkileniyor. Özellikle büyük veri merkezlerini soğutmak ve sıcaklığı dengede tutmak için ekstra çabaya ihtiyaç duyuluyor.