Bakan Işıkhan'dan 'asgari ücrete ara zam' açıklaması
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette olası ara zamma ilişkin konuştu.
- Işıkhan, "Vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumak zorundayız. Enflasyonda ciddi anlamda iyileşmeler bekliyoruz. İhtiyaç olursa düzenleme yapabiliriz" dedi.
Asgari ücret yılbaşından itibaren yüzde 30 zamla 22 bin 104 liraya yükseltildi. Asgari ücret artışının beklentilerin altında kalması ara zam iddialarını gündeme getirdi.
Habertürk'e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ara zam sorusuna yanıt verdi.
Işıkhan, "Vatandaşlarımızın satın alma gücünü korumak zorundayız. Enflasyonda ciddi anlamda iyileşmeler bekliyoruz. İhtiyaç olursa düzenleme yapabiliriz. Tekrar ihtiyaç hasıl olursa bu noktada Ekonomi Koordinasyon Kurulu’da karar alınarak güncelleme yapabiliriz. İhtiyaç olursa hükümet olarak çalışırız, gerekli düzenlemeyi yaparız" dedi.
2022 ve 2023'te ara zam yapıldı
Asgari ücret yılda bir kez, ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere açıklanıyor. İşçi, işveren ve hükümet kanadının temsil edildiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında bir dizi toplantılar yaparak yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirliyor. Ancak enflasyondaki hızlı yükseliş sonrası 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılmıştı. 2024'te asgari ücrette tek zam uygulamasına geri dönülmüştü.
"38 yaşında emekli olan 1100 kişi var"
EYT kapsamında 2,5 milyon kişinin emekli olduğunu ve sürecin devam ettiğini belirten Işıkhan, "Toplamda 5 milyona yakın kişinin EYT’den yararlanmasını bekliyoruz. EYT kapsamında emekli olanların yüzde 58’i çalışıyor. 38 yaşında emekli olan 1100 kişi var. Bunları nasıl izah edeceğiz, açıklamak çok zor. Emekli sayısı 16,6 milyona ulaştı."