Asgari ücrete ara zam olacak mı?

PAYLAŞ
  • Enflasyonda yükselişin devam etmesi milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren asgari ücrete ara zam iddiaları gündemdeki yerini koruyor.
  • Asgari ücretin temmuzda artırılıp artırılmayacağı konusunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ noktayı koydu.
  • Asgari ücrete 2022 ve 2023 yıllarında ara zam yapılmıştı.
Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Milyonlarca çalışan asgari ücrete temmuzda ara zam olup olmayacağını merak ediyor.

Asgari ücret 1 Ocak 2024'ten itibaren yüzde 49 zamla 17 bin 2 liraya yükseldi. Ancak enflasyonda devam eden yükseliş temmuzda ara zam olabileceğine ilişkin iddiaların ortaya atılmasına neden oldu.

AK Parti'li Dağ: Öncelik enflasyonla mücadele

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, asgari ücrete zam tartışmalarına noktayı koydu.

CNN Türk'e konuşan Dağ, asgari ücrete önümüzdeki ay artış yapılmayacağını, hükümetin enflasyonla mücadeleyi önceliklendirdiklerini söyledi.

Dağ, koronavirüs salgını sonrasında asgari ücrette yılda iki kez zam yapıldığını ancak şimdi ise "esas mücadelenin enflasyonu düşürmek" olduğunu söyledi.

Dağ şunları kaydetti: "Hem emekli hem asgari ücret ve hem memur noktasında esas mücadeleyi enflasyonu düşürmek noktasında koymamız lazım... Enflasyonun ilk etapta %20'li %30'lu, sonra tek haneli rakamlara indirdiğimizde sabit gelirlilerin daha da refah içinde olduğu bir süreç koyarız. Bunu hedef belirlemiş durumdayız. 'Temmuz ayında 'asgari ücretle ilgili bir süreç olacak mı?' derseniz olmayacağını ifade edebilirim. Enflasyonu düşüşmemiz lazım esas mücadelemiz bu olması lazım."

Türk-İş çağrı yapmıştı

Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (Türk-İş) asgari ücrete zam çağrısı gelmişti.

Sözcü'ye konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Son yılların en zor en sıkıntılı dönemini geçiriyoruz. Ben 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim. İşçi, işçi emeklisi ve asgari ücretlinin durumu düzeltilmeli” açıklaması yaptı.

2022 ve 2023'te ara zam yapıldı

Asgari ücret yılda bir kez, ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere açıklanıyor. İşçi, işveren ve hükümet kanadının temsil edildiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında bir dizi toplantılar yaparak yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirliyor. Ancak enflasyondaki hızlı yükseliş sonrası 2022 ve 2023 yıllarında asgari ücrete temmuz ayında ara zam yapılmıştı. İki yıl aranın ardından asgari ücrette tek zam uygulaması geri dönmüş oldu.

Merkez Bankası tek zam vurgusu yapmıştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hükümet adına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e gönderdiği Açık Mektup'ta asgari ücrete vurgu yapmıştı.

Mektupta, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesinin önem taşıdığı belirtildi.

Asgari ücrete ara zam olacak mı? - Resim : 1

Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar?

Brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 17 bin 2 lira 12 kuruşunu net asgari ücret, 2 bin 800 lira 35 kuruşunu SGK primi ve 200 lira 3 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturuyor.

Brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olan asgari ücrete, 3 bin 100 lira 39 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 400 lira 5 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de eklenince yeni asgari ücretin bir işçi için işverene aylık maliyeti 23 bin 502 lira 94 kuruş oluyor.

Asgari ücret neden önemli?

Asgari ücret doğrudan ve dolaylı olarak tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, doğum ve askerlik borçlanması, staj ücreti, Genel Sağlık Sigortası primi, 65 yaş aylığı, engelli aylığı gibi ücret ve ödemeler asgari ücret artışına bağlı olarak değişiyor. Asgari ücretin yılda bir kez artması bu ücret ve ödemelerde 2024 boyunca aynı rakamın geçerli olacağı anlamına geliyor.