Asgari ücrette son viraja girildi: Kim, ne istiyor?
- Asgari ücrette zam pazarlığında artık son viraja yaklaşıldı. 2025 asgari ücretinin haftaya açıklanması bekleniyor. Yapılan üç toplantıda rakam konusunda bir ilerleme sağlanmasa da işçi tarafını temsil eden Türk-İş talebini 29 bin 583 olarak açıkladı.
- Hükümet tarafından asgari ücret artışında 'denge' aranacağı mesajları verirken, işveren tarafından net bir mesaj gelmedi.
- Peki iş dünyasından, siyasilere asgari ücret için beklentiler ne yönde?
Doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak toplumun tamamını ilgilendiren 2025 asgari ücret rakamının belirlenmesine yönelik süreçte sona gelindi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu üç kez toplansa da ücret pazarlığında masaya rakam gelmedi.
İşçi tarafının asgari ücret talebi: 29 bin 583
Görüşmelerde işçi tarafını temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, dün gerçekleşen 3. toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyerek asgari ücret taleplerini açıkladı.
Buna göre işçi tarafı asgari ücrete yüzde 45 enflasyon zammına ek olarak yüzde 20 refah payı talep etti. Bu da toplamda yüzde 74 zamla 29 bin 583 liralık bir asgari ücret rakamına karşılık geliyor.
İşveren ne istiyor?
Komisyonda işveren tarafını temsil eden TİSK ise henüz rakam konusunda net bir açıklama yapmadı.
Hükümet tarafı ne diyor?
Komisyonda yer alan hükümet tarafından henüz bir rakam telaffuz edilmedi. Ancak asgari ücret belirlenirken dengenin gözetileceğine yönelik mesajlar verildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Özellikle küçük işletmelerin, emek yoğun işletmelerin, yine belli yörelerin üretim gücünü koruma bakımından asgari ücretin dengeli bir yapıda gelişmesi önemli" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da , "2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde hem çalışanlarımızın refahını artırarak enflasyona ezdirmeyecek hem de işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacağız" değerlendirmesinde bulundu.
İş dünyası ne diyor?
İş dünyasından da asgari ücrete yönelik mesajlar geldi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, "Bana göre yüzde 25'in üzerinde bir asgari ücret artışı doğru değil" ifadelerini kullandı.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç’ten asgari ücret zammı beklentilerine ilişkin değerlendirmede, "Bizim kanaatimiz, ücretlerde ‘hedeflenen enflasyon’ göz önünde bulundurularak yapılacak artış, fiyatlama davranışlarından, beklenti yönetimine ve talep dengesine kadar olumlu sonuçlar getirir" dedi.
Siyasi partilerin beklentisi ne?
Siyasi partilerin taleplerine bakıldığında ise 27 bin 203 lira ile 35 bin lira arasında değişiyor.
CHP: 30 binin altında yokuz
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Asgari ücretliye 30 bin liranın altında verilecek her maaş yoksulluğun tırmanmasına, açlığın yükselmesine, vatandaşın zor durumda kalmasına sebebiyet verir. Onun için emeklilere bir asgari ücret istiyoruz, ayrıca asgari ücretin 30 bin lira olmasını ve gelecek sene temmuzda enflasyon zammı almasını istiyoruz. 'Asgari ücret talebimiz 30, bunun altında yokuz' diyoruz" dedi.
İYİ Parti: En az 28 bin olmalı
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, işverenin pozisyonunu da dengeleyecek bir asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini kaydederek, asgari ücretin net 28 bin liranın altında olmaması, en düşük emekli maaşının da asgari ücretten az olmamak kaydıyla düzenlenmesi önerisi yaptı.
BBP'nin önerisi yüzde 60 zam
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Temmuzda ara zam verilmeyecekse asgari ücret yüzde 60 artırılmalıdır" dedi. Bu da 27 bin 203 liraya karşılık geliyor.
Saadet Partisi: 33 bin 337 lira olmalı
Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, "Tutarlı, hakkaniyetli bir asgari ücret rakamının belirlenmesi lazım. Asgari ücretin 33 bin 337 lira olması gerekiyor" açıklaması yaptı.
Yeniden Refah Partisi: Teklifimiz 35 bin lira
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, "Teklifimiz 35 bin lirayı vermeyecekleri, veremeyecekleri ortada. Hiç olmazsa çalışanları enflasyona ezdirmesinler diye umutla gözlerinin içine bakıyoruz" dedi.