Arjantin'de enflasyon 2022'den beri en düşük seviyede

PAYLAŞ
  • Arjantin'de aylık enflasyon Mayıs ayında 2022'nin başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
  • IMF 5 aydır düşen enflasyonun ardından Arjantin'e verdiği kredinin 800 milyon dolarını serbest bıraktı.
  • IMF ayrıca Çin'in kapısını çalarak Pekin'den, Arjantin'in borcunu yapılandırmasını istedi.
Arjantin'de enflasyon 2022'den beri en düşük seviyede
Fiyat etiketlerinin önünden geçen bir Arjantinli
Reuters
İlgili Hisse

Arjantin'de aylık enflasyon, Mayıs ayında 2022'nin başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dünyanın en yüksek enflasyona sahip ülkelerinden biri olan Arjantin'de tüketici fiyatları, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,2 artarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti ve üst üste beşinci ayda da yavaşladı. Analistler, bir önceki ay yüzde 8,8 artan tüketici fiyatlarında yüzde 4,9 artış bekliyorlardı.

Böylece aylık bazda enflasyonda 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük artış hızı kaydedildi. İletişim maliyetleri ve eğitim, Mayıs ayında kategorilere göre aylık fiyat artışlarına öncülük etti.

IMF krediyi serbest bıraktı

IMF İcra Kurulu, Arjantin'in 44 milyar dolarlık programının son gözden geçirmesini onaylayarak 800 milyon dolarlık dilimin ödenmesinin önünü açtı. Hükümet ayrıca Çin ile olan döviz takas hattının bir kısmını yeniledi. Enflasyon yıllık bazda da uzun süre sonra ilk kez yavaşladı; bir önceki ay yüzde 289,4 olan yıllık enflasyon artışı yüzde 276,4'e geriledi. Analistlerin beklentisi yüzde 279,4 artış olacağı yönündeydi.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, bu hafta sonu gerçekleştirilecek G7 zirvesine katılıyor. IMF, Arjantin'e 800 milyon dolarlık kredi diliminin ödenmesini onay verdi.

IMF İcra Kurulu, Arjantin'in 44 milyar dolarlık programının son gözden geçirmesini onaylayarak 800 milyon dolarlık dilimin ödenmesinin önünü açtı. IMF yetkilileri, ülke yeni bir durgunluk tehdidi altında olsa da, Milei'nin aylık enflasyonu beş ay üst üste düşüren ekonomik programını alkışladı.

Milei IMF Başkanıyla görüşecek

Milei, bu hafta İtalya'da düzenlenecek olan G7 zirvesi sırasında IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya gelmeyi planlıyor. Milei, IMF'den ya da başka bir yerden gelecek yeni fonun, Arjantin'in 2020'deki devlet borçlarının yeniden yapılandırılmasından bu yana ilk kez uluslararası borç piyasalarına dönebilmesi için gerekli politika adımları olan döviz kontrollerini ve sermaye kısıtlamalarını ne kadar çabuk kaldırabileceği açısından kritik öneme sahip olacağını söylüyor.

IMF Çin'den Arjantin'in borcunu yeniden takvimlendirmesini istiyor

IMF, Çin'in Arjantin'in borcunu yeniden takvimlendirmesini bekliyor. IMF, Çin'in Arjantin'e açtığı 18 milyar dolarlık takas hattının bir kısmının ödemelerini yeniden takvimlendirmesini bekliyor. Geçen ay açıklanan merkez bankası verilerine göre, Arjantin'in Çin Merkez Bankası'na bu ay yaklaşık 2,9 milyar dolar, Temmuz ayında ise 1,9 milyar dolar borcu bulunuyor.

Anlaşma hakkında bilgi sahibi olan ve kamuya açık olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, Arjantinli yetkililer ve IMF uzmanları arasında geçen ay ülkenin programının son gözden geçirmesi konusunda varılan anlaşma, Pekin ve Buenos Aires arasındaki mevcut 18 milyar dolarlık takas hattından çekilen borcun yeniden finanse edilmesi veya çevrilmesi konusunda kesin bir taahhüt içeriyor.

Ekonomi Bakanı Luis Caputo, Salı günü yaptığı açıklamada, IMF İcra Kurulu'nun Perşembe günü anlaşmayı oylayacağını söyledi. IMF, oylamanın ardından personel düzeyindeki anlaşmayı yayınlayacak. Caputo, Nisan ayında Arjantin'in yeni fonlar içerebilecek yeni bir IMF finansman programı için görüşmelere başladığını söyledi ve Milei'nin para ve döviz planlarının tartışmanın bir parçası olduğunu ekledi.