Arjantin Merkez Bankası altın rezervlerini yurt dışına çıkarıyor
Arjantin Merkez Bankası (BCRA), son haftalarda altın rezervlerinin bir kısmını mali kullanım için doğrulanmak üzere yurt dışına gönderdi. Bu hamlenin, ülkenin finansal esneklik kazanmasına katkıda bulunabileceği belirtiliyor.
Bloomberg'in konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, altın rezervleri sertifikalandıktan sonra teminat olarak kullanılarak finansman sağlanabilir. Kaynaklar, bu hamleden önce Arjantin'in altın rezervlerinin yarısının ülke içindeki kasalarda, diğer yarısının ise Londra’da olduğunu belirtti.
BCRA yetkilileri, altın rezervlerinin ülke içindeki ve yurt dışındaki hesaplar arasında taşındığını doğrularken, ne kadar altının gönderildiği, hangi amaçla veya nereye gönderildiği konusunda açıklama yapmadı. Banka yetkilileri, altının yurt dışına gönderilmesiyle ilgili haberleri "sorumsuz" olarak nitelendirerek, rezerv yönetiminin her zaman gizli tutulduğunu vurguladı.
19 Ağustos'ta Pagina 12 gazetesi, üzerinde BCRA logosu bulunan bir kamyonun otoyolda ilerlediği bir video yayınladı ve bu kamyonun Buenos Aires'teki uluslararası havalimanına 250 milyon dolarlık külçe altın taşıdığını bildirdi.
Bu gelişmeler, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin karşı karşıya olduğu uzun vadeli zorlukları bir kez daha gündeme getirdi. Uluslararası rezervlerin düşük seviyelerde olması, döviz kontrollerinin kaldırılmasını engellerken, hükümetin borç ödeme kapasitesi konusunda da yatırımcı endişeleri artıyor.
Ekonomi Bakanı Luis Caputo, hükümetin Ocak 2025'te vadesi gelen borç ödemelerini yapacağını ve 2026'nın başına kadar yeni uluslararası finansman aramayacağını açıkladı. Caputo ve Merkez Bankası Başkanı Santiago Bausili'nin yurt dışına gönderilen altını nasıl kullanacakları net olmasa da, hükümetin ticari bankalarla repo anlaşması müzakere ettiği biliniyor.
Arjantin Merkez Bankası'nın şu anda nakit varlıklarından daha fazla yükümlülüğü bulunuyor. Yerel aracı kurum Portfolio Personal Inversiones'a göre, net rezervler şu anda yaklaşık eksi 6,9 milyar dolar seviyesinde. Caputo, yurt dışındaki altının getiri sağlayabileceğini ve ülkenin varlıklarının getirisini maksimize etmesi gerektiğini belirterek, bu hamleyi savundu.