Araştırma: 2030'a kadar küresel pazardaki üç elektrikli araçtan biri Çinli olacak

PAYLAŞ
  • Araştırma şirketi AlixPartners'a göre Çinli otomobil markaları 2030 yılına kadar Çin’deki elektrikli araç pazarının yüzde 70′inden fazlasına hakim olacak.
  • Ayrıca küresel elektrikli otomobil pazarının üçte birini Çinli markalar oluşturacak.
Araştırma: 2030'a kadar küresel pazardaki üç elektrikli araçtan biri Çinli olacak
Fotoğraf: Reuters

Küresel otomotiv piyasasında Çinli markalar güçlenmeye devam ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre 2030 yılına kadar küresel pazarda satılan araçların yüde 70'i Çinli markalara ait olacak. Bu da yıllık yaklaşık 9 milyon Çinli araç demek.

Çin'in elektrikli araçlar için uyguladığı yeni tarifeler, özellikle Çin pazarındaki yabancı otomobil üreticilerin rekabetçi kalmasına yardımcı olmaya yetmiyor.

Çin, dünyanın en büyük otomobil pazarı. Elektrikli araç kategorisi, Çin'de satılan yeni binek otomobillerin yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor. Ülkede yerli otomobil üreticileri satışlarda çoğunlukla önde konumlanıyor.

CNBC'de yer alan habere göre araştırmayı yapan AlixPartners’ın Asya otomotiv uygulamalarının eş lideri ve başkanı Stephen Dyer, yaptığı açıklamada, birçok yabancı otomobil şirketinin ürünlerinin Çin’in elektrikli araç pazarında nasıl öne çıkacağını hâlâ çözemediğini söyledi.

Alman lüks markası Porsche, Çin satışlarının yılın ilk yarısında üçte bir oranında düştüğünü söyledi.

Çinli otomobil üreticileri ABD, Avrupa ve diğer denizaşırı pazarlara otomobil ihraç etmeye başladı. Bu durum ABD'nin araçlara uyguladığı gümrük vergisini yüzde 25'ten yüzde 100'e çıkarmasına neden oldu.

AB ise Haziran ayında Çin'den elektrikli araç ithalatlarına yüzde 38′e kadar gümrük vergileri uygulayacağını duyurdu.

Dyer’a göre, AB tarifeleri gelse bile Çin'in elektriklileri hala yüzde 20 karlı olmaya devam edecek.

BYD Macaristan’da bir fabrika açıyor. Şirket geçen hafta Türkiye ile 1 milyar dolarlık bir anlaşma duyurdu. Ayrıca Tayland’daki fabrikasını açtı.

AlixPartners’a göre, şu anda Çin yapımı elektrikli araçların üretim maliyeti, yabancı otomobil üreticilerinin benzer araçlarına kıyasla yüzde 35 daha az.

Yerel ortaklıklar kuruluyor

Çin, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin çoğu için önemli bir pazar konumunda. Üreticiler ise iç pazardaki satışlarını koruyabilmek için farklı stratejiler deniyor.

Bazı yabancı firmalar yerel markalarla ortaklık kurarak Çin pazarına girmeye çalışıyor.

Dyer, Volkswagen ve Xpeng ilişkisini örnek gösterdi. VW, geçen yıl Xpeng’in yaklaşık yüzde 5′ini 700 milyon dolara satın aldı. Bu satın alma kapsamında şirket, bir SUV piyasaya sürmek için yılın başlarında bir ortaklık imzalamıştı.

Diğer markalar da fiyat indirimine gitmeye çalışıyor.

Alman otomobil üreticisi BMW , bu ayın başlarında Great Wall Motor (GWM) ile kurduğu ortak girişim aracılığıyla Çin’de yeni model bir Mini-Cooper EV piyasaya sürdü.

Aracın satış fiyatı 26.140 dolardan başlıyor. Araç, içten yanmalı motora sahip Mini Cooper 3'ten yaklaşık yüzde 5 daha ucuz.

Buna karşılık BYD en ucuz elektrikli araç modeli Seagull’ı 9.700 dolara satıyor.

Dyer, pazar payı elde etmek için işbirliklerinin rasyonel olduğunu söylerken, yabancı otomobil üreticileri işleri değiştirmezse Çin pazarında uzun vadede kalmanın zor olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz ay, Bank of America’dan bir analist, Detroit merkezli ABD otomobil üreticilerinin, Çinli elektrikli araç devlerine karşı kaybettikleri için mümkün olan en kısa sürede Çin’den çıkmaları gerektiğini söylemişti.

Çinli elektrikli araç üreticileri ayrıca yeni modeller için geliştirme süresini 20 aya düşürdüler. Çin'deki geleneksel otomobil markaları için ise bu süre 40 ay.

Araştırma şirketi, Çinli elektrikli araçlara odaklanan markaların, Çinli olmayan markalara kıyasla çok daha hızlı bir şekilde yeni modelleri piyasaya sürdüğünü belirterek, araçların teknoloji ve pil özelliklerinin yabancı şirketlerin planladığından yaklaşık iki ila üç yıl önde olduğunu kaydetti.

Geliştirmeler devam ediyor

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorla çalışan araçlardan daha az karmaşık.

Sektörün karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, öncelikle sürüş menzili konusundaki kaygıyı azaltarak tüketicileri elektrikli bir araç satın almaya ikna etmek.

Çin hükümeti ülke çapında pil şarj istasyonlarının inşasını zorunlu hale getirirken, Nio sürücülere sadece birkaç dakika içinde tam şarj sağladığını iddia eden pil değiştirme istasyonları kurdu.

Yabancı otomobil üreticileri için bir diğer sorun da yerli işgücüyle rekabet etmek. Çünkü Çinli işçiler uzun saatler çalışmaya çok daha istekli.

Dyer, Çin’deki elektrikli araç çalışanlarının ayda 140 saate kadar fazla mesai yaptığını söyledi.

AlixPartners, tüm bu hamlelerle Çinli markaların 2030 yılına kadar Çin’deki elektrikli araç pazarının yüzde 70′inden fazlasını ele geçirmesini bekliyor. Bunun yanında şirkete göre, küresel otomobil pazarının üçte birini Çinli markalar oluşturacak.