Apple'dan Endonezya'ya 100 milyon dolarlık tesis teklifi
- Apple, Endonezya'ya, ülkede 100 milyon dolarlık bir üretim tesisi kurmayı teklif etti. Endenozya, yakın zaman önce yerel içerik gereksinimlerini karşılamadığı gerekçesiyle iPhone 16 modelinin satışını yasaklamıştı.
- Apple’dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, şirketin bu yatırımla birlikte hem yasağı kaldırmayı hem de ülkedeki pazar payını artırmayı hedeflediği düşünülüyor.
Endonezya hükümeti, ürünlerdeki yerel içerik gereksinimlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle, ülkede, iPhone 16 modellerinin satışını yasaklamıştı. Apple, bunun ardından Endonezya'ya bir yatırım teklifinde bulundu.
Financial Times'ta yer alan habere göre Apple, ülkede bir üretim tesisi kurmak için 100 milyon dolarlık yatırım teklif etti. Endonezya Endüstri Bakanlığı, Batı Cava’da aksesuar ve bileşen üretim tesisi inşası için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
Apple’ın Endonezya’ya daha önce 10 milyon dolarlık bir yatırım önerdiği, ancak bu teklifin yeterli görülmediği bildirildi.
Ülkede geçen ay yürürlüğe giren düzenlemeler, telefon ve tabletlerde yüzde 40 yerel içerik kullanımını şart koşuyor. Google’ın Pixel telefonları da aynı gerekçeyle yasaklanmış durumda. Endonezya hükümeti, bu kurallarla yerel üretimi artırmayı ve yabancı yatırımcıları ülkeye çekmeyi hedefliyor.
Ekim ayında yapılan açıklamada, Apple’ın daha önce 1,71 trilyon rupi (107 milyon dolar) yatırım taahhüdünde bulunmasına rağmen, bu miktarın sadece 1,48 trilyon rupilik kısmının gerçekleştirildiği belirtildi.
Apple’ın ülkede henüz bir üretim tesisi bulunmazken, şirketin sadece dört geliştirici akademisiyle faaliyet gösterdiği ve bunun hükümet tarafından yetersiz görüldüğü ifade edildi.
Endonezya, Apple'ın önemli pazarlarından biri
Endonezya, yaklaşık 280 milyon nüfusu ve 354 milyon aktif cep telefonu kullanıcısıyla Apple için önemli bir pazar konumunda. Ancak şirketin yerel yatırım gerekliliklerini karşılamaması, hükümetle ilişkilerde gerilime yol açtı. Tim Cook’un bu yıl Jakarta’yı ziyaretinde dönemin Cumhurbaşkanı Joko Widodo, ülkede üretim tesisi kurulmasını talep etmişti, ancak Cook bu konuda herhangi bir söz vermemişti.
Apple’a yönelik yasak, Prabowo Subianto’nun Endonezya Devlet Başkanı olarak göreve başlamasından kısa süre sonra hayata geçirildi. Uzmanlar, bu yaptırımların yerel ekonomiye katkı sağlamak için güçlü bir mesaj olduğunu belirtiyor. Hükümet, Apple’ın yeni yatırım teklifini memnuniyetle karşıladığını açıkladı ve Perşembe günü detayların görüşüleceğini duyurdu.
Apple’dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken, şirketin bu yatırımla birlikte hem yasağı kaldırmayı hem de ülkedeki pazar payını artırmayı hedeflediği düşünülüyor.