Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Apple’ın It's Glowtime etkinliğinde iPhone 16 serisi tanıtıldı. iPhone 16 ve iPhone 16 Plus modelleri A18 işlemci ile gelirken, Pro versiyonlarda A18 Pro işlemci kullanılıyor. Ayrıca Pro modeller artık daha büyük bir ekrana sahip.
  • Etkinlikde Apple Watch Series 10 ve AirPods 4 modelleri de tanıtıldı. Apple Park'ta düzenlenen lansmanın hemen ardından tüm yeni modellerin Türkiye fiyatları da belli oldu.
Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede

Apple'ın yılın en büyük etkinliği başladı. iPhone 16 ailesinin başrolde olduğu etkinlikte Apple Watch Series 10'un yanında AirPods 4 ve 2. nesil AirPods Max de tanıtıldı.

Apple Park'ta düzenlenen It's Glowtime etkinliğinde sahneye ilk çıkan isim Tim Cook oldu. Cook'un ilk cümlelerinden biri "Bugün Apple Watch, AirPods ve iPhone'dan ve hayatlarımızda yarattıkları derin etkiden bahsedeceğiz" oldu.

İlk etapta Apple Intellingence'ın özelliklerini özetleyen Cook, lansmana Apple Watch ile başladı.

Apple Watch'u anlatması için sahneyi Cook'un ardından Apple Operasyon Direktörü Jeff Williams aldı.

Apple Watch Series 10 tanıtıldı

Williams, Series 10'un şirketin şimdiye kadar ürettiği en büyük ekrana sahip olduğunu söyledi. Watch Ultra'dan bile daha büyük ekran ile gelecek olan saat, önceki neslinden yüzde 30 daha büyük. Apple'ın ilk geniş açılı OLED ekranı da Series 10'da kullanılıyor. Bu, alttaki kristallerin daha fazla ışık yaymasını sağlıyor.

Apple Watch Series 10, yüzde 40 daha parlak ekrana sahip. Ayrıca saate jet siyahı isminde yeni bir renk de ekleniyor. Gümüş ve alüminyum kasa seçeneklerine sahip olacak saat, aynı zamanda Series 9'dan yüzde 10 daha ince. Ayrıca, kullanıcılar ilk kez, doğrudan Series 10'un yerleşik yeni hoparlörleri aracılığıyla medya oynatabilecek.

Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede - Resim : 2

Şirket, arkadaki yeni anten tasarımıyla iki katmanı bir araya getirebildi ve bu sayede kalınlığı azaltırken su geçirmezliği de korudu. Series 10, daha verimli bir şarj bobiniyle gelecek. Böylece çok daha hızlı şarj olacak. Telefon görüşmelerini iyileştirmek için Series 10 arka plan gürültüsünü en aza indiriyor.

S10 işlemciyle gelen Series 10, WatchOS 11 işletim sistemiyle birlikte satışa sunulacak.

Williams'tan sonra Apple Watch'un sağlık özellikleri için sözü Apple Sağlık başkan yardımcısı Dr. Sumbul Ahmad Desai aldı.

Desai, Apple Watch'taki mevcut Sağlık ile ilgili özelliklerden bazılarını özetledikten sonra Series 10 ile Apple Watch uyku apnesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Uyku apnesi, Apple Watch Series 10 için söylenen bir özellikti ancak henüz hazır olmayabileceği yönünde de çok sayıda söylenti vardı.

Apple Watch'taki Fitness özellikleri için sıra Fitness Teknolojileri direktörü Julz Arney'ye geldi. Egzersiz uygulaması artık yüzmeler sırasında su sıcaklığını gösterecek. Yeni Tides uygulaması, su seviyesindeki değişiklikler için günün saatlerini takip etmeye yardımcı olacak.

18 saate kadar batarya ömrü sunan Series 10, 399 dolarlık başlangıç fiyatına sahip. Türkiye'de ise Series 10'un başlangıç fiyatı 18.299 TL olarak belirlendi.

Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede - Resim : 3

Apple Watch Series 10'dan sonra sıra Apple Watch Ultra 2'ye geldi. Apple, Watch Ultra 2 modelini tanıtmıştı. Etkinlikte ise titanyum detaylı yeni versiyon görücüye çıktı.

36 saate kadar batarya ömrü sunan Apple Watch Ultra 2, düşük güç modunda 72 saatlik batarya ömrü vadediyor. Siyah titanyum yapısıyla gelen Watch Ultra 2, 2.799 dolarlık fiyat etiketiyle satışa çıktı.

Apple Watch'ların ardından AirPods için Tim Cook tekrar sahneye döndü.

AirPods 4 ve AirPods Max'in yeni renkleri görücüye çıktı

H2 işlemci ile gelen AirPods 4, 'şimdiye kadarki en konforlu AirPods' olarak tanıtıldı.

Kompakt ve modern bir tasarım ile gelen AirPods 4'ün sap kısmı artık daha kısa. Bu anlamda AirPods Pro'ya benzeyen yeni nesil modelde Aktif Gürültü Engelleme özelliği var. Yeni nesil AirPods'da Bluetooth 5.3 teknolojisi kullanılıyor. Tek şarj ile 6 saat kesintisiz müzik dinleme imkanı sunan kulaklık, şarj kutusuyla birlikte toplam 30 saat vadediyor. Hızlı şarj özelliği sayesinde kulaklığı 10 dakikalık şarj ile 1 saat boyunca kullanmak mümkün.

Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede - Resim : 4

AirPods 4'ün 199 dolarlık fiyat etiketine sahip olacağı açıklandı.

Türkiye'de ise AirPods 4'ün fiyat etiketi 5.779 TL. Aktif Gürültü Engelleme özellikli AirPods 4 ise 7.999 TL'lik fiyata sahip.

AirPods 4'ten sonra ise sıra AirPods Max'e geldi. Type-C girişli kulaklık, geliştirilmiş Aktif Gürültü Önleme özelliği sunuyor. Kulaklık Türkiye'de 26.999 TL'lik fiyat etiketine sahip.

Tim Cook tüm bu tanıtımlardan sonra sahneye döndü ve sıra iPhone'lara geldi.

Cook, iPhone'ların ne kadar muhteşem olduğuna inandığından bahsetti ve ekledi "Apple Intelligence bu deneyimleri ve çok daha fazlasını güçlendirecek."

Cook'un hemen ardından iPhone'ları anlatması için sahneye Kaiann Drance geldi.

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus modellerinin özellikleri ve fiyatı belli oldu

iPhone 16 havacılık sınıfı alüminyum kullanıyor. Telefonda artık ultramarin, turkuaz ve pembe gibi daha fazla yeni renk seçeneği var. iPhone 16, önceki modelden yüzde 50 daha dayanıklı. Cam-seramik ekrana sahip iPhone 16'nın standart modeli ve Plus versiyonu sırasıyla 6,1 inç ve 6,7 inç OLED ekranlarla gelecek. Ekranlar 2.000 nit tepe parlaklık sunarken 60 Hz yenileme hızıyla destekleniyor.

Her iki modelin de sol tarafında yeni, özelleştirilebilir Eylem düğmesi olacak. Bu düğmeyi kullanıcı isterse günün saatine bağlı olarak bile programlayabilecek. Ayrıca yeni bir Yakalama düğmesi de geliyor. Bu da iPhone 16'nın yanında konumlanıyor. Kamera ayarlarını yapmak için bu düğme kullanılabilecek. Telefonlarda, A18 işlemci kullanılıyor.

Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede - Resim : 5

A16 Bionic'ten yüzde 30 daha az güç kullanan A18 işlemcinin GPU'su da iPhone 15'ten yüzde 40 daha hızlı.

Daha önce Apple Intelligence etkinliğinde tanıtılan Siri özellikleri, iPhone 16 ile birlikte tekrar gösterildi.

iPhone 16'da ana kamera 48 megapiksel çözünürlüğe sahip. Ana kameraya 12 megapiksellik 2x telefoto kamera eşlik ediyor. iPhone 16 ve iPhone 16 Plus'da HDR desteğiyle 4K 60 fps video çekmek de mümkün olacak. iPhone 16 ayrıca arka plan ve rüzgar gürültüsünü azaltmak için makine öğrenimini kullanarak daha iyi ses yakalıyor.

Drance, A18'in oyun oynamak için de ideal olduğunu söyledi. Phone 16'da ısıyı dağıtmak için yeni bir termal alt yapı ile iyileştirilmiş termal tasarım var. Bunun da oyun oynarken yüzde 30 daha yüksek sürdürülebilir performans sunduğu söyleniyor. Telefon ayrıca donanım hızlandırmalı ışın izlemeyi destekliyor.

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus fiyatları da belli oldu. iPhone 16 128 GB 799 dolarlık fiyat etiketine sahip. iPhone 16 Plus'ın fiyatı ise 899 dolardan başlıyor. Bu fiyat 128 GB'lik versiyon için geçerli.

Türkiye'de ise iPhone 16'nın başlangıç fiyatı 64.999 TL olarak açıklanırken, iPhone 16 Plus'ın fiyatı 73.999 TL'den başlıyor.

iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max özellikleri ve fiyatı

Tim Cook tekrar sahneye çıktı.

Pro versiyonlara altın renk seçeneği ekleniyor ve toplam renk seçeneği dörde tamamlanıyor. Bunlar siyah titanyum, beyaz titanyum, natural titanyum ve çöl titanyumu olarak sıralanıyorç

iPhone 16 Pro 6,3 inçlik ekranla gelirken, iPhone 16 Pro Max'in ekran büyüklüğü 6,9 inç. Yani modeller iPhone 15'e göre daha büyük.

Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede - Resim : 6

Daha önce kenarlara sahip modellerde titanyumdan daha güçlü ve çizilmeye karşı daha dayanıklı olan Grade 5 Titanyum kullanılıyor.

Apple'a göre bu modeller 'şimdiye kadarki en iyi iPhone pil ömrü'nü sunuyor.

Pro modellerde, A18'den daha hızlı olan A18 Pro işlemci kullanılacak. A17 Pro'dan daha hızlı ve verimli olan işlemci 16 çekirdekli bir Neural Engine'e sahip.

iPhone 16 Pro Max, yeni 48 megapiksellik Fusion ana kamera ile geliyor. Ana kameraya 48 megapiksellik ultra geniş açılı kamera eşlik ediyor. Üçüncü kamera ise 12 megapiksel çözünürlüğünde 5x telefoto kamera. Geniş açılı kamera makro kamera olarak da kullanılabiliyor.

Yeni Pro modellerle birlikte 4K 120 fps video çekme seçeneği geliyor. Bu da kullanıcıların artık sinematik yavaş çekim modunda videolar çekebilmesi demek. A18 Pro'nun yeni görüntü sinyali işlemcisi, Dolby Vision'da kare kare düzenlemelere de olanak sağlıyor.

iPhone 16 Pro, donanım, yazılım ve zekayı bir araya getirerek işleri iyileştiriyor. Modellerde dört adet stüdyo kalitesinde mikrofon bulunuyor. iPhone 16 Pro ayrıca Spatial Audio kaydını da destekleyecek. Bu da yeni ses miksajı özelliği ile ses düzenleme imkanı sunacak.

Apple'da yılın en büyük etkinliği: Yeni iPhone 16 ailesi sahnede - Resim : 7

iPhone 16 Pro 128 GB modeli 999 dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor. iPhone 16 Pro Max 256 GB için başlangıç fiyatı ise 1.199 dolar.

Türkiye'de ise iPhone 16 Pro'nun başlangıç fiyatı 82.999 TL olarak belirlendi. iPhone 16 Pro Max'in başlangıç fiyatı ise 99.999 TL.

13 Eylül'de ön siparişe açılacak olan modeller, 20 Eylül'de dünya ile aynı anda Türkiye'de satışa çıkacak.

Kaynak: cnbce.com