Apple'ın son on yılda en dikkat çeken ürünü için tehlike çanları çalıyor

PAYLAŞ
  • Apple'ın son on yıldaki en farklı ürünü Vision Pro zor günler geçiriyor. Vision Pro’nun ocak ayındaki lansmanından bu yana, her ay piyasaya çıkan yeni uygulamaların sayısı giderek azaldı.
  • Apple'a göre ürünün uygulama marketinde 2.500 adet uygulama var.
  • İlk iPhone modeli çıktıkan bir yıl sonra App Store, 50.000 uygulamaya ulaşmıştı. Apple Watch'un uygulama marketi ise ilk beş ayda 10.000 uygulamayı gördü.
Apple'ın son on yılda en dikkat çeken ürünü için tehlike çanları çalıyor

Apple, Ocak 2024'te, belki de son on yılının en yenilikçi ürününü tanıttı: Vision Pro. Şubat 2024'te ürün ABD'de satışa çıktı. Sonrasında diğer bazı pazarlarda da satışa sunuldu. Ürünü almak için ABD'de KDV hariç 3.500 dolar ödemek gerekiyor. Her ne kadar ürün, Apple'ın en yenilikçi ürünlerinden biri olarak görülse de geliştiriciler buna bir türlü ikna olamıyor gibi.

Vision Pro’nun ocak ayındaki lansmanından bu yana, her ay piyasaya çıkan yeni uygulamaların sayısı giderek azaldı. Önde gelen sanal gerçeklik (VR) yazılım geliştiricilerinin bazıları, şu ana kadar cihaz için uygulama yapmayı tercih etmedi.

Yeterli sayıda çekici uygulama olmadan, bazı kullanıcılar Vision Pro’yu daha az işlevsel buldu ve satın aldıkları cihazı elden çıkarmayı tercih etti.

Apple Vision Pro'da uygulama eksiği var

Daha önce Apple'da Vision Pro üzerine çalışan ve şimdilerde Triptyq Capital'de yatırımcı olan Bertrand Nepveu, bunun bir tavuk-yumurta sorunu olduğunu söylüyor.

Nepveu ve diğer uygulama geliştiricilere göre, Apple'ın uygulama geliştiricilere, mevcut uygulamalarını diğer sanal gerçeklik gözlüklerinden Vision Pro’ya taşıma veya yeni içerikler üretme konusunda teşvik sunması gerekiyor.

Örneğin Meta, birçok uygulama geliştiricisini fonluyor, hatta bazılarını satın alıyor.

Counterpoint Research’e göre, Meta'nın tüm sanal gerçeklik gözlükleri içindeki pazar payı bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 74’e ulaştı.

Meta, geçen ay Quest 2 ve Quest 3’ün bir karışımı olan Quest 3S kulaklığını tanıttı. 299 dolardan başlayan fiyatının daha geniş bir kullanıcı kitlesini cezbedebileceği söyleniyor. Meta ayrıca dijital içeriği gerçek dünyada şeffaf lensler üzerinden gösterebilen artırılmış gerçeklik (AR) gözlük prototipi Orion’u da sergiledi.

Orion henüz satışa çıkmaya hazır olmasa da bu duyuru analistlerden ve meraklılardan büyük beğeni topladı. Apple’ın da gelecekte sıradan bir gözlük gibi görünen bir AR cihazı piyasaya sürmeyi planladığı biliniyor.

Uygulama geliştiricileri bekliyor

Birçok geliştirici, Apple'ın Vision Pro'nun daha uygun fiyatlı bir versiyonunu çıkaracağı beklentisiyle hareket ediyor. Bu yeni modelin 2024 yılı başlarında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Şu ana kadar geliştirici ekosistemi yavaş gelişiyor, çünkü birçok geliştirici cihaz için henüz adım atmış değil.

İzlandalı VR oyun geliştiricisi Aldin Dynamics'in CEO'su Hrafn Thorisson, "Acelemiz yok. Daha iyi bir gidişat gördüğümüzde ve yeni cihazlar çıktığında harekete geçmeyi bekliyoruz" diyor.

Vision Pro uygulama sayısı düştü

Vision Pro için her ay çıkan yeni uygulamaların sayısında önemli bir yavaşlama var. Appfigures’a göre, eylül ayında Vision App Store’a sadece 10 yeni uygulama eklendi. Cihazın lansmanının ilk iki ayında ise markete yüzlerce uygulama eklenmişti.

Apple ağıstos ayında Vision Pro için 2.500'den fazla uygulama olduğunu açıkladı. Ancak Appfigures, bu sayının yalnızca yüzde 34’ünün Vision Pro için özel olarak geliştirildiğini, geri kalan uygulamaların ise mevcut Apple uygulamalarının Vision Pro uyarlamaları olduğunu belirtti.

Vision Pro için uygulama geliştirmek, basit iPhone ve Apple Watch uygulamalarına kıyasla çok daha zor. Ancak yine de ürünü diğer ürünlerin ilk çıktığı zamanla karşılaştırınca arada önemli bir fark oluyor. iPhone piyasaya sürüldükten bir yıl sonra App Store'de 50.000 uygulama vardı. Apple Watch ise ilk beş ayında uygulama marketinde 10.000 uygulamaya ulaştı.

Öte yandan Vision Pro'nun rakibi Meta Quest mağazasında da yaklaşık 3.500 uygulama bulunuyor.

Vision Pro satışları beklentilerin altında

Apple henüz Vision Pro’nun satış rakamlarını açıklamadı. Ancak analistlere göre cihazın satışları beklentilerin altında kaldı.

Apple, ilk yıl için belirlediği 700.000-800.000 adet sevkiyat hedefini, 400.000-450.000 adete düşürdü. Counterpoint Research’e göre, Vision Pro’nun ikinci çeyrek satışları, ilk çeyreğe kıyasla yüzde 80 düştü. Ayrıca, ilk kullanıcıların önemli bir kısmı, iki haftalık iade süresi içinde cihazı geri verdi.

İkinci el pazarında Vision Pro

Bazı kullanıcılar, cihazın sunduğu imkanları sınırlı buldukları için Vision Pro'yu ikinci el olarak satmayı tercih ediyor. 23 yaşındaki yazılım mühendisi Rostyslav Alieksieienko, cihazı aldıktan birkaç ay sonra kullanım alanlarını tükettiğini söyleyerek cihazı satılığa çıkardı.

Alieksieienko, "Başlangıçta çok heyecanlıydım ama ürün hayatıma entegre olmadı. Yapacak şeyler çabuk tükendi" diyor.

Vision Pro'nun ikinci el fiyatları son aylarda düşüşe geçti. ABD'de eylül ayında cihazın ikinci el fiyatı ortalama 2.494 dolara kadar geriledi.