Apple’ın Çin’deki indirim kampanyası satışları patlattı

Ahmet Bal
PAYLAŞ
  • Apple Çin'de 2024 ilk çeyreğinde yaşadığı sert düşüşün ardından iPhone fiyatlarında indirime gitti.
  • Çin'den gelen resmi satış verilerine göre kampanyaların ardından Apple'ın iPhone satışları yeniden yükseldi.
  • ABD'li telefon üreticisi Apple artan satış rakamlarına rağmen Çin'deki en büyük akıllı telefon satıcısı ünvanını geri alamadı.
Apple’ın Çin’deki indirim kampanyası satışları patlattı
Çin'de bir Apple mağazası
iStock

Apple’ın Çin’de iPhone satışların azalmasının ardından başlattığı indirim kampanyası sonuç verdi. Ülkede iPhone satışları eski seviyelerine yükseldi.

CNN’nin hesaplamasına göre Çin’den gelen resmi bilgilere göre Nisan ayında yabancı markalı telefon satışları yüzde 52 artarak 3,5 milyon adet oldu. Çin’deki yabancı markalı akıllı telefon pazarının en büyük sahibi ise Apple. Bu veri genellikle iPhone satışlarını ifade etmek için kullanılıyor.

ABD merkezli Apple’ın en büyük yabancı pazarını Çin oluşturuyor. 2024’e sıkıntılı başlayan Apple’ın iPhone satışları ülkede büyük düşüş göstermişti. Conterpoint Research’ün araştırmasına göre Apple ayrıca ülkede en çok satan akıllı telefon markası ünvanını da kaybetmişti. 2024 ilk çeyrekte Apple’ın satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalmıştı. Huawei’nin satışları Mate 60 ve Pura 70 serilerinin piyasaya çıkmasının ardından yüzde 70’e yakın yükselmişti.

Apple’ın Çin’deki indirim kampanyası satışları patlattı - Resim : 1

Çin'deki üreticilerin Çin'deki akıllı telefon satışlarının ilk çeyrek karşılaştırması

Çin’deki ekonomik durgunluk

Çin’in büyümesindeki yavaşlama nedeniyle tüketicileri indirim kampanyalarına yöneltti. Sadece akıllı telefon üreticileri değil otomobil üreticileri de indirim kampanyaları düzenledi. Tesla Nisan ayında ülkedeki fiyatları yaklaşık 2 bin dolar indirdi.

Ülkedeki büyük eticaret siteleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre akıllı telefon fiyatları yüzde 23’e kadar düşüş gösterdi. Apple’ın indirimi de 618 festivali olarak adlandırılan Çin’deki yoğun alışveriş dönemine denk geldi. Apple iPhone 15’in fiyatlarını ülkedeki en büyük rakipleri Xiaomi ve Huawei’nin seviyesine çekti. Apple’ın telefon başına indirimi 318 dolara kadar yükseldi.