Apple, Avrupa'da 10 yıldır süren davayı kaybetti
- Avrupa’nın en yüksek mahkemesi, Apple'ın İrlanda’daki vergi sorunları nedeniyle 10 yıldır sürdürdüğü davada Apple'ın aleyhine karar verdi.
- Dava, Avrupa Komisyonu’nun İrlanda’nın Apple’dan 13 milyar euroya olan kadar vergi borcunu tahsil etmesini emrettiği 2016 yılına uzanıyor.
Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, 2014 yılında, Apple'ın İrlanda'daki vergi ödemeleri hakkında bir soruşturma başlatmıştı. Bu sırada Apple, AB içindeki merkezi olan İrlanda'da faaliyet gösteriyordu. Soruşturmadan yaklaşık 2 yıl sonra Komisyon, İrlanda’nın Apple’dan 13 milyar euroya olan kadar vergi borcunu tahsil etmesini emretti. O dönemde Komisyon, teknoloji şirketinin İrlanda'dan yasadışı vergi avantajları elde ettiğini belirtmişti.
Avrupa'nın en üst mahkemesi, teknoloji devi Apple'ın İrlanda'daki vergi meseleleriyle ilgili 10 yıllık hukuk mücadelesinde aleyhine karar verdi.
Dava Avrupa Adalet Divanı'na taşındı
CNBC'nin haberine göre Apple ve İrlanda, 2019 yılında Komisyon'un kararına itiraz etti ve 2020'de AB Genel Mahkemesi ABD'li teknoloji devinin lehine karar verdi. AB'nin ikinci en yüksek mahkemesi, Komisyon'un 2016 tarihli kararını iptal etti ve yürütme organının İrlanda hükümetinin Apple'a vergi avantajı sağladığını kanıtlayamadığını belirtti. Bunun üzerine Komisyon, Genel Mahkeme'nin kararına itiraz ederek davayı Avrupa Adalet Divanı'na taşıdı.
İlk olarak görevden ayrılmak üzere olan rekabet başkanı Margrethe Vestager döneminde başlayan dava, ABD'li teknoloji devleri ile AB arasındaki devam eden çatışmaları öne çıkarıyor. AB, veri koruma, vergi ve rekabet karşıtı uygulamalar gibi konuları ele almaya çalışıyor.
Bu, Apple'ın AB'nin hedefinde olduğu son olay değil.
En son Komisyon, mart ayında Apple'a müzik akış uygulamalarının dağıtımında hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 1,8 milyar euro (1,99 milyar dolar) para cezası verdi.
Ayrıca AB'nin kapsamlı Dijital Piyasalar Yasası, şirketlerin Avrupa'daki bazı uygulamalarını değiştirmesine neden oldu. Komisyon, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Apple, Alphabet ve Meta gibi teknoloji devlerine yönelik çeşitli soruşturmalar başlattı.